Zoekveld

Alvleesklierkanker beter opsporen
19/04/2024 - 04:11
Foto: Shutterstock

Alvleesklierkanker wordt vaak te laat ontdekt en de overlevingskansen zijn laag. Onderzoekers denken dat ze een nieuwe diagnostische test hebben gevonden om de opsporing te verbeteren, in de hoop op een snellere behandeling.

Wereldwijd is het aantal gevallen van alvleesklierkanker de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, maar de algehele overlevingskans is momenteel slechts 12%. Als de alvleeskliertumor echter vroeg genoeg kan worden verwijderd, stijgt de overlevingskans tot meer dan 80%, maar helaas wordt de overgrote meerderheid van de patiënten gediagnosticeerd in een vergevorderd stadium van de ziekte.

Van de 1.759 deelnemers die waren geselecteerd uit het cohort met het hoogste risico, had bijna 80% een baseline beeldvorming laten uitvoeren met PRECEDE.

In hun studie vonden de onderzoekers een hogere incidentie van alvleeskliercysten bij mensen die alleen op basis van hun familiegeschiedenis in de hoogrisicosubgroep waren ingedeeld, vergeleken met mensen met een bekende genetische aanleg voor alvleesklierkanker maar zonder familiegeschiedenis.

Het onderzoek identificeerde ook een hoge prevalentie van alvleeskliercysten bij personen met een hoog risico die niet volledig overeenkwam met risico's op basis van bekende pathologische genetische veranderingen.

Voor de auteurs benadrukt dit onderzoek dat, hoewel obstakels de wijdverspreide implementatie van screeningprogramma's voor alvleesklierkanker bij personen met een hoog risico in de weg hebben gestaan, een internationaal multicentrisch consortium en longitudinaal onderzoek haalbaar zijn, en de voorlopige beeldvormingsresultaten van dit onderzoek tonen de noodzaak aan van verder onderzoek naar de vroege opsporing van alvleesklierkanker om de resultaten voor patiënten te verbeteren.

The Pancreatic Cancer Early Detection (PRECEDE) Study is a Global Effort to Drive Early Detection: Baseline Imaging Findings in High-Risk Individuals