Zoekveld

Prostaatkanker: vermijd onnodige biopsieën!
23/04/2024 - 11:55
Foto: Shutterstock

Dit credo is al vele malen herhaald op verschillende urologieconferenties. Een Amerikaans team stelt een urinetest voor als aanvulling op de PSA voor het opsporen van kankers met een hoog risico en het monitoren...

De test, MyProstateScore2.0 of MPS2 genaamd, onderzoekt 18 verschillende genen die in verband worden gebracht met hooggradige prostaatkanker. In verschillende tests met urine- en weefselmonsters van mannen met prostaatkanker was de test in staat om kankers te identificeren die geclassificeerd waren als Gleason 3+4=7 of hoger. Deze kankers hebben meer kans om te groeien en uit te zaaien dan Gleason 6 prostaatkankers.

De PSA-test blijft een essentieel onderzoek, maar de MPS2 verhoogt de specificiteit en maakt onderscheid tussen hooggradige en laaggradige kankers.

De MPS2 was beter in het identificeren van hooggradige kankers en, nog belangrijker, bijna 100% uitsluiting van Gleason 6 of lager. Daarnaast was de MPS2 beter in het helpen van patiënten om onnodige biopsieën te voorkomen. Terwijl 11% van de onnodige biopsieën werden vermeden met de PSA-test alleen, konden de MPS2-tests tot 41% van de onnodige biopsieën voorkomen. Het verminderen van het aantal onnodige biopsies is een doel op zich.

Bovendien zou deze test ook de noodzaak voor een herhaalbiopsie met 50% kunnen verminderen bij mannen die al een biopsie hebben gehad.

Development and Validation of an 18-Gene Urine Test for High-Grade Prostate Cancer