
Foto: Shutterstock
Het eten van fruit is een van de aanbevelingen voor een gezonde voeding. Een studie uit 2016 suggereerde dat fruit dat tijdens de zwangerschap wordt gegeten, het cognitieve functioneren van ongeboren baby's kan verbeteren. Een team van onderzoekers wilde deze bewering verifiëren.
Hiervoor dwongen ze ratten tot een dieet rijk aan fruit en een controle-cohort. Ze verdeelden de ratten in drie groepen: een die sinaasappelsap krijgt, een tweede die verdund tomatensap krijgt, en de derde die een fruitvrij dieet krijgt.
De resultaten repliceren wat in de vorige studie werd gevonden bij mensen en fruitvliegen. Op een gecontroleerde en geïsoleerde manier konden zij de rol van prenatale vruchtblootstelling op de cognitieve ontwikkeling van pasgeborenen bevestigen. Dit zou met name interessant zijn voor zwangere vrouwen, omdat het een niet-farmacologische voedingsinterventie biedt om de ontwikkeling van de zuigelingenhersenen te stimuleren.
Hun analyse toont aan dat er een significant cognitief voordeel is voor de nakomelingen van moeders die tijdens de zwangerschap meer fruit binnenkrijgen. Daarnaast is het idee dat voeding ook invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid en cognitie recent, maar het is een pad dat we moeten volgen.