
Foto: Shutterstock
Suiker en zoetigheid maken deel uit van ons dagelijks leven. Om de calorieën die door de (vaak overmatige) consumptie van suikers worden opgenomen, te beperken, zijn zoetstoffen uitgevonden. Deze zijn niet zo inert voor onze gezondheid als we denken...
In 2014 ontdekten Duitse onderzoekers dat zoetstoffen de darmmicrobiota van muizen beïnvloeden op een manier die een impact kan hebben op hun bloedsuikerrespons. Het team wilde weten of deze bevindingen ook bij mensen werden aangetroffen.
Zij analyseerden gegevens van meer dan 1.300 mensen om vast te stellen welke mensen in hun dagelijks leven strikt geen niet-voedzame zoetstoffen gebruiken, en selecteerden een cohort van 120 mensen. Deze deelnemers werden verdeeld in zes groepen: twee controlegroepen en vier mensen die aspartaam, sacharine, stevia of sucralose consumeerden.
De onderzoekers stelden vast dat sacharine en sucralose een significant effect hadden op de glucosetolerantie bij gezonde volwassenen. Interessant is dat veranderingen in de microben sterk gecorreleerd waren met veranderingen in de bloedsuiker reacties van mensen. Ze brachten de darmmicrobiota van deze mensen over op controlemuizen. De muizen ontwikkelden veranderingen in de bloedsuikerspiegel, die overeenkwamen met die van de donoren.
Voor de onderzoekers betekent dit dat niet-nutritieve zoetstoffen verre van inert zijn voor ons lichaam. We weten echter nog steeds niet echt wat de werkelijke gevolgen voor de gezondheid zijn.
Deze resultaten suggereren dat veranderingen in het microbioom als reactie op de menselijke consumptie van niet-nutritieve zoetstoffen, soms op een zeer gepersonaliseerde manier glykemische veranderingen bij de consument kunnen teweegbrengen."
Personalized microbiome-driven effects of non-nutritive sweeteners on human glucose tolerance