
Foto: Shutterstock
Dat het hoog tijd is dat er wordt ingegrepen wat de consumptie van suiker betreft, werd ook bevestigd in een internationaal advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Zo raadt de WHO volwassenen en kinderen aan om de dagelijkse inname van ‘vrije suikers’ te beperken tot 10% van de totale energie-inname. Een verdere beperking tot minder dan 5% vrije suikers of 25 gram zou nog bijkomende gezondheidsvoordelen bieden. Om u een idee te geven: een flesje frisdrank van 250 ml bevat 25 gram vrije suikers. Vrije suikers zijn de suikers die door de producent, kok of consument aan de voeding worden toegevoegd (bv. aan dranken, snoep, zoet broodbeleg…), maar die ook de van nature aanwezige suikers in honing, stropen, fruitsappen en fruitconcentraten.
Onder vrije suikers wordt dus meer verstaan dan enkel de toegevoegde suiker, het betreft ook bepaalde bronnen van ‘natuurlijke’ Vrije suikers (en de producten waarin ze voorkomen) bieden weinig of geen meerwaarde aan een gezonde voeding. Ze dragen vooral bij aan de energie-inname en overmatig gebruik ervan en ze werken overgewicht in de hand. Dit is vooral het geval voor gesuikerde dranken. Ze worden gemakkelijk in grote hoeveelheden geconsumeerd ook al geven ze geen verzadigd gevoel. Wie veel producten met vrije suikers consumeert houdt bovendien minder plaats over voor voeding die rijk is aan nutriënten zoals vezels, vitaminen en mineralen. De voeding raakt uit balans waardoor het risico op gewichtstoename en zogenaamde welvaartsziekten (o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten) stijgt.
Een bijkomend probleem is het verband tussen de consumptie van vrije suikers en het ontstaan van tandcariës.