
Foto: Shutterstock
APB staat in permanent contact met de producenten van de griepvaccins en is meteen gestart met de sensibilisering van de politiek, het FAGG en het RIZIV. Parallel hebben we de Hoge GezondheidsRaad (HGR) geïnterpelleerd ten einde de richtlijnen te kennen die intussen gepubliceerd zijn. Op die basis, hebben we in het overleg met de artsensyndicaten, Domus Medica en SSMG de artsen gesensibiliseerd voor de problematiek. Dat laatste heeft dan aanleiding gegeven tot een gezamenlijke brief aan Minister De Block, de FOD Volksgezondheid en het FAGG.
Die collegiale brief bevat in het kort de volgende punten:
• Het is aan de overheden om er voor te zorgen dat er een voldoende voorraad griepvaccins ter beschikking is, zeker gezien de COVID context.
• Indien de hoeveelheid van beschikbare vaccins voor België te beperkt zou blijken te zijn om de aanbevelingen van de HGR te kunnen volgen, dient de overheid duidelijke regels uit te vaardigen over de prioritaire (of zelfs exclusieve) vaccinatie van de bepaalde doelgroepen en dat kenbaar te maken aan alle betrokkenen.
• Het is noodzakelijk dat de overheid maatregelen neemt om absoluut te voorkomen dat de griepvaccins die door de producenten voor België voorzien zijn, zouden geëxporteerd worden.
Onze verschillende stappen hebben reeds volgende resultaten opgeleverd:
• Het kabinet heeft gevraagd aan de producenten om een grotere hoeveelheid vaccins te voorzien dan de aangekondigde hoeveelheid. Vandaag weten we dat er reeds zo’n 2,9 miljoen vaccins zullen voorzien worden voor de Belgische markt. Ruim 10% meer dan gebruikelijk.
• Het FAGG heeft een vergadering belegd op maandag 13 juli waar de materie verder besproken werd met alle betrokkenen. We verwachten dat het Agentschap nu snel duidelijke regels uitvaardigt over de prioritering van de verschillende doelgroepen. Desnoods nemen we samen met artsen- en patiëntenverenigingen bijkomende initiatieven.
En in de praktijk ?
Apothekers die hun voorbestellingen hebben geplaatst, zullen die ontvangen. De hoeveelheid beschikbare vaccins zal immers hoger zijn dan diegene die andere jaren voorzien wordt in België. Het lijkt ons aangewezen om nog even te wachten met het reserveren van griepvaccins voor je patiënten tot de richtlijnen van het FAGG en het kabinet gekend zijn of – als je er voor kiest om toch al met reserveringen te starten – expliciet voorrang te geven aan ouderen, chronische patiënten en zorgverleners.
In elk geval zal de verdeling verlopen zoals de voorbije jaren en dus in hoofdzaak via het kanaal van de officina-apotheken. Chronische patiënten zullen prioriteit krijgen, ook bij bedrijfsgeneeskundige vaccinaties. We informeren je zo snel als mogelijk over de verdere evoluties in het dossier.
Campagne contactopvolging #voorelkaar
Maandag is een Vlaamse campagne gestart rond contactopvolging om mensen aan te sporen zo goed mogelijk mee te werken met de contactonderzoekers.
Sinds de exitstrategie in België van start ging en de maatregelen beetje bij beetje versoepeld werden, is het waakzaamheid geblazen. Want meer fysiek contact betekent ook een grotere kans op besmetting. In deze fase van de coronacrisis is dan ook een cruciale rol weggelegd voor contactopvolging, want door een goede opvolging kunnen we vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt.
Voor een zo groot mogelijk bereik bundelt het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid de krachten met de Vlaamse media: VRT, DPG Media (o.a. VTM), SBS (o.a. VIER) en de regionale kanalen. Naast een tv-spotje met BV’s, zijn er ook radiospots, printadvertenties en online advertenties. Om de jongvolwassenen te bereiken, worden influencers ingeschakeld.
Bron: APB