Zoekveld

Laten we eieren eten!
02/04/2024 - 02:39
Foto: Shutterstock

Eierconsumptie wordt soms bekritiseerd vanwege het hoge cholesterolgehalte en de mogelijke cardiovasculaire effecten. Maar een nieuw onderzoek, gepresenteerd op de American College of Cardiology conferentie, heeft daar verandering in gebracht...

Aan het onderzoek namen 140 patiënten deel die een hoog risico liepen op hart- en vaatziekten of daar al aan leden. In deze studie, PROSPERITY genaamd, verdeelden de onderzoekers de patiënten in twee groepen: één met een dieet van 12 of meer eieren per week en de andere met een dieet van minder dan 2 eieren per week. De onderzoekers beoordeelden het LDL- en HDL-cholesterolgehalte in beide groepen. De eieren in dit onderzoek bevatten minder verzadigd vet, meer omega-3 en ook meer vitamine B12, B2 en B5 in het bijzonder. Patiënten in de 'eieren'-groep mochten de eieren naar eigen voorkeur bereiden.

De resultaten toonden een verlaging van respectievelijk -0,64 mg/dL en -3,14 mg/dL in HDL-cholesterol en LDL-cholesterol in de groep verrijkte eieren. Er was dus geen significant verschil voor of na het starten van het dieet.  Wat secundaire eindpunten betreft, stelden de onderzoekers een numerieke verlaging vast van de scores voor totaal cholesterol, ApoB, hooggevoelige troponine en insulineresistentie in de verrijkte eiergroep, en een stijging van de vitamine B-spiegels.

Verrijkte eieren kunnen daarom zelfs worden aanbevolen aan mensen met een hoog cardiovasculair risico, in de context van het verbeteren van hun voedingspatroon. De onderzoekers wijzen er echter op dat het niet aan te raden is om deze eieren te combineren met gekookt spek of beboterd brood. Ze erkennen ook de beperkingen van hun studie: kleine omvang, open studie, enz. Toch is het misschien niet langer nodig om eieren te demoniseren.

Eggs May Not Be Bad for Your Heart After All