Zoekveld

Het risico op borstkanker verlagen dankzij de microbiota...
12/12/2023 - 10:48
Foto: Shutterstock

Wat we eten is een essentieel onderdeel van onze gezondheid. Er is steeds meer bewijs dat de darmmicrobiota betrokken is bij een aantal ziekten. Hier tonen onderzoekers aan dat bepaalde voedingsmiddelen de genexpressie beïnvloeden en de incidentie van borstkanker zouden kunnen verminderen.

De onderzoekers bestudeerden de effecten van lijnzaadlignanen op de microbiota van jonge vrouwelijke muizen. De onderzoekers ontdekten dat de bestanddelen van de lignanen specifieke microRNA (miRNA) reacties opwekken in de borstklier. Ter herinnering: miRNA's zijn korte niet-coderende RNA's die de genexpressie reguleren door zich te richten op de 3'-onvertaalde regio van doel-boodschapper-RNA's.

Lignanen, verbindingen die geassocieerd worden met de vezels die in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn en die vooral veel voorkomen in lijnzaad, zijn in verband gebracht met een verlaging van de mortaliteit als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen.

Om te bepalen of de relatie tussen microbiota en miRNA's in de borstklier gemanipuleerd zou kunnen worden om het risico op borstkanker te verminderen, voerden de onderzoekers bestanddelen van lijnzaadlignanen aan vrouwelijke muizen om te bepalen of microbiota-profielen in de blindedarm verband houden met miRNA-expressie in de borstklier.

De blindedarm speelt vermoedelijk een rol bij de productie van vetzuren met een korte keten en is voorgesteld als reservoir voor anaerobe bacteriën. Een van de lignanen in lijnzaadolie, secoisolariciresinoldiglucoside, heeft microbiële behandeling nodig om bioactieve metabolieten vrij te maken, kleine chemische stoffen die tijdens het metabolisme worden geproduceerd en die de fysiologie en ziekte beïnvloeden - in dit geval met antitumoreffecten. Deze bacteriën maken ook alfa-linoleenzuur vrij, waarvan bekend is dat het heilzame effecten heeft.

Voor de onderzoekers ondersteunt deze voorlopige studie de noodzaak voor verder onderzoek naar de rol die de microbiota spelen in voedingsbenaderingen die gericht zijn op het verminderen van risicofactoren die geassocieerd worden met ziekte.

Cecal microbiota and mammary gland microRNA signatures are related and modifiable by dietary flaxseed with implications for breast cancer risk