Zoekveld

Gestresseerd? Eet fruit!
17/05/2021 - 02:02
Foto: Shutterstock

Het klinkt als een reclameslogan, maar dit zijn de bevindingen van een serieuze wetenschappelijke Australische studie...

De studie onderzocht het verband tussen de consumptie van groenten en fruit en het stressniveau bij meer dan 8.600 Australiërs tussen 25 en 91 jaar die deelnamen aan de studie Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle (AusDiab) van het Baker Heart and Diabetes Institute.

Geestesziekten zijn een groeiend probleem in Australië en de rest van de wereld. Ongeveer één op de twee Australiërs krijgt in zijn leven te maken met een geestelijk gezondheidsprobleem. Wereldwijd heeft ongeveer een op de tien mensen een psychische aandoening.

Onderzoekers ontdekten dat slechts één op de twee Australiërs de aanbevolen twee porties fruit per dag eet en minder dan één op de tien eet de aanbevolen vijf porties groenten per dag.

Uit de resultaten bleek dat mensen die ten minste 470 gram groenten en fruit per dag aten 10 procent minder stress hadden dan degenen die minder dan 230 gram aten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan ten minste 400 gram groenten en fruit per dag te eten.

De studie versterkt het verband tussen een dieet rijk aan groenten en fruit en geestelijk welzijn.

Eerdere studies hebben het verband aangetoond tussen de consumptie van groenten en fruit en stress bij jongvolwassenen, maar dit is de eerste keer dat soortgelijke resultaten zijn gevonden bij volwassenen van alle leeftijden.

Hoewel de mechanismen achter de invloed van groente- en fruitconsumptie op stress nog niet duidelijk zijn, spelen de belangrijkste voedingsstoffen, vitaminen, flavonoïden, enz. waarschijnlijk een belangrijke rol.

Fruit and vegetable intake is inversely associated with perceived stress across the adult lifespan