
Foto: Shutterstock
Het is al lang bekend dat antioxidanten een positief effect hebben op ons lichaam. Uit een zojuist in Neurology gepubliceerde studie blijkt dat flavonolen een direct beschermend effect hebben op de geheugenmechanismen.
Flavonolen zijn een type flavonoïde, een groep fytochemicaliën die voorkomen in de pigmenten van planten en bekend staan om hun gunstige effecten op de gezondheid. Ze zitten dus in fruit, groenten, maar ook in thee en wijn.
Aan het onderzoek namen 961 mensen deel met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar en zonder dementie. Zij vulden elk jaar een vragenlijst in over de frequentie van hun consumptie van bepaalde levensmiddelen. Zij deden ook jaarlijkse tests van cognitie en geheugen, waaronder het onthouden van lijsten met woorden, het onthouden van getallen en het in de juiste volgorde zetten daarvan. Ze werden ook gevraagd naar andere factoren, zoals hun opleidingsniveau, de hoeveelheid tijd die ze besteedden aan fysieke activiteiten en mentale activiteiten zoals lezen en spelletjes spelen. De gemiddelde follow-up periode was zeven jaar.