
Foto: Shutterstock
Gezien de recent gepubliceerde studie in het New England Journal of Medicine, zou men kunnen denken dat deze ziekte nu behandelbaar is.
Dit is een belangrijke vooruitgang, aangezien er tot nu toe geen enkel medicijn was dat enige effectiviteit tegen bronchiectasie had aangetoond. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vertoont een grote epidemiologische variabiliteit afhankelijk van leeftijd en sociaaleconomische status, wat het moeilijk maakt om de exacte incidentie te bepalen. We kunnen zeggen dat er voor de leeftijd van 60 jaar ongeveer 30 tot 50 gevallen per 100.000 mensen zijn, en tien keer meer gevallen na de leeftijd van 60 jaar.
De internationale gerandomiseerde klinische studie ASPEN omvatte 1.721 patiënten met bronchiectasie om de effectiviteit van brensocatib, een inhibitor van dipeptidyl peptidase 1 (DPP-1), te evalueren. De deelnemers kregen dagelijks 10 mg of 25 mg brensocatib in tabletvorm, of een placebo, gedurende 52 weken. De resultaten toonden een significante vermindering van het jaarlijkse aantal exacerbaties bij de patiënten die brensocatib kregen, evenals een merkbare vertraging van de achteruitgang van hun longfunctie. Aan het einde van de studie had 48,5% van de patiënten die het medicijn kregen geen enkele exacerbatie gehad. Bovendien werd een voortdurende verbetering van de kwaliteit van leven waargenomen bij de patiënten die brensocatib gebruikten, zelfs buiten de periodes van exacerbatie. Deze resultaten wijzen sterk in de richting van brensocatib als een veelbelovende behandeling voor bronchiectasie.
Phase 3 Trial of the DPP-1 Inhibitor Brensocatib in Bronchiectasis