
Foto: Shutterstock
Kom op tegen Kanker (KOTK) wil dat studenten met kanker of een andere chronische ziekte beter ondersteund worden in het hoger onderwijs. De aanpassingen waar die studenten recht op hebben, worden vandaag nog te vaak geweigerd. De organisatie roept daarom Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op om daar strenger op toe te zien.
Studenten die herstellen van kanker kunnen op verschillende manieren hinder ondervinden bij hun studies. Zo kunnen onder meer extreme vermoeidheid en concentratieproblemen hen parten spelen. Die studenten hebben dan ook recht op redelijke aanpassingen: het gaat dan bijvoorbeeld om de mogelijkheid om de les vanop afstand te volgen, een examen mondeling in plaats van schriftelijk af te leggen of examens te spreiden.
Maar bij sommige onderwijsinstellingen blijkt de finale toekenning van die aanpassingen af te hangen van een individuele docent of prof, die vaak door de student zelf moet worden aangesproken. Het verzoek wordt soms ook zonder meer geweigerd, waardoor het voor sommige studenten onmogelijk wordt hun studies af te werken, zo hekelt Kom op tegen Kanker.
De organisatie vraagt daarom aan minister Weyts om er strenger op toe te zien dat de redelijke aanpassingen effectief worden toegekend. De minister moet ook inzetten op sensibilisering van docenten en professoren. Daarnaast vraagt KOTK ook aan de onderwijsinstellingen om het proces voor het toekennen van de aanpassingen eenvoudiger te maken voor de studenten.
De oproep van Kom op tegen Kanker wordt ook ondersteund door het Vlaams Patiëntenplatform en ReumaNet.
In het academiejaar 2020-2021 heeft 7 procent van de studenten die zich voor het eerst bij een Vlaamse universiteit inschreven, zich aangemeld met een of meerdere functiebeperkingen, beklemtoont KOTK nog. Een algemeen cijfer bij de Vlaamse hogescholen is niet bekend.
"Vandaag zijn alle bijzondere statuten in het hoger onderwijs verschillend", hekelt ook Brecht Warnez van CD&V. "Dat zorgt voor verwarring bij de studenten. Of je nu werkstudent of een student bent die langdurig ziek is, dat zou in elke universiteit en hogeschool hetzelfde moeten zijn. Tot nu toe wees de minister steeds de vraag tot uniformisering af. Ik hoop dat hij deze legislatuur toch nog van mening verandert."
Bron: belga