
Foto: Shutterstock
Lecanemab heeft veel stof doen opwaaien. Na een eerste weigering heeft het Europees Geneesmiddelenbureau het middel uiteindelijk goedgekeurd, na de goedkeuring door de FDA. De bezorgdheid draaide vooral om de bijwerkingen. Daarom werd een Amerikaanse studie uitgevoerd in een reële behandelsituatie.
De bijwerkingen van lecanemab onder reële omstandigheden werden onderzocht in een retrospectieve studie bij 234 patiënten met een zeer lichte of lichte vorm van de ziekte van Alzheimer. De patiënten werden behandeld met infusies van lecanemab in een gespecialiseerde kliniek voor de behandeling van dementie. Slechts 1% van de patiënten ondervond ernstige bijwerkingen die ziekenhuisopname vereisten, wat de resultaten van eerdere gecontroleerde klinische onderzoeken bevestigt.
Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat slechts 1,8% van de patiënten met zeer milde symptomen bijwerkingen ontwikkelde in verband met de behandeling, vergeleken met 27% bij patiënten met lichte symptomen. De waargenomen bijwerkingen — voornamelijk amyloïde-gerelateerde beeldvormingsafwijkingen (ARIA) — waren meestal asymptomatisch en werden ontdekt tijdens regelmatige hersenscans. Bij de patiënten die symptomen van ARIA ontwikkelden, werd geen sterfgeval gemeld en verdwenen de bijwerkingen meestal binnen enkele maanden.
Deze resultaten benadrukken dat de behandeling met lecanemab goed wordt verdragen door de meerderheid van de patiënten, vooral in de vroegste stadia van de ziekte. Dit biedt een solide basis om zowel patiënten als zorgverleners gerust te stellen over de risico’s van de behandeling in een klinische praktijk.