Zoekveld

Alles is voeding
06/05/2025 - 03:39
Foto: Shutterstock

Het dieet beïnvloedt in grote mate de samenstelling en werking van het darmmicrobioom. Onderzoekers hebben een muismodel ontwikkeld om te begrijpen hoe voeding ons brein kan beïnvloeden.

Muizen kregen gedurende een week elk een dieet met één enkele eiwitbron: eiwit, zilvervliesrijst, soja of gist. Met behulp van een geïntegreerde aanpak die metagenomica en metaproteomica combineerde met hoge-resolutie massaspectrometrie, werden de door deze eiwitten veroorzaakte veranderingen geanalyseerd.

Bij elke verandering van eiwitbron werden duidelijke aanpassingen in het darmmicrobioom waargenomen. Zilvervliesrijst, gist en eiwit veroorzaakten de sterkste effecten. Twee belangrijke microbiële functies bleken beïnvloed: de afbraak van aminozuren — wat verwacht werd — én de afbraak van complexe suikers (glycanen), wat onverwacht was.

De diëten gebaseerd op zilvervliesrijst en eiwit stimuleerden de microbiële afbraak van aminozuren, wat erop wijst dat de microben mogelijk minder aminozuren zelf synthetiseren. Dit kan belangrijke gevolgen hebben, aangezien sommige aminozuren kunnen worden omgezet in toxines of invloed hebben op de darm-hersen-as.

Daarnaast werd bij verschillende eiwitrijke diëten, vooral bij het eiwitdieet, een opvallende verandering in de activiteit van enzymen die glycanen afbreken vastgesteld. Een specifieke bacterie, die dominant werd bij dit dieet, activeerde tal van glycan-afbrekende enzymen die lijken op die welke mucine afbreken. Aangezien mucine een essentiële bescherming vormt van de darmwand, kan dit leiden tot aanzienlijke darmbeschadiging.

Deze bevindingen vormen een belangrijke basis voor toekomstig onderzoek naar de precieze mechanismen waarmee voedingseiwitten het darmmicrobioom beïnvloeden en de mogelijke gevolgen daarvan voor de gezondheid — met name die van de hersenen.

Dietary protein source alters gut microbiota composition and function