Zoekveld

Ultra-bewerkte voeding: de verslaving van Generatie X
30/09/2025 - 03:42

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Addiction toont een hoge prevalentie van verslaving aan ultra-bewerkte voeding (UBV) bij Generatie X (geboren tussen 1965 en 1976) en de jongste babyboomers.

Op basis van nationale Amerikaanse gegevens van meer dan 2.000 volwassenen, en gebruikmakend van de gevalideerde mYFAS 2.0-schaal, blijkt dat 21% van de vrouwen en 10% van de mannen tussen 50 en 64 jaar voldoen aan de diagnostische criteria voor UBV-verslaving.

Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij volwassenen van 65 tot 80 jaar (12% van de vrouwen, 4% van de mannen), wat wijst op een generatie-effect door een vroege blootstelling aan een voedingsomgeving die wordt gedomineerd door deze producten.

In tegenstelling tot klassieke middelenverslaving is de prevalentie hier hoger bij vrouwen. Dit verschil kan verband houden met de agressieve marketing van “dieet”-producten op basis van ultra-bewerkte voeding die in de jaren 1980 specifiek op vrouwen was gericht.

De studie toont ook sterke verbanden tussen UBV-verslaving en negatieve gezondheidsindicatoren. Personen die zichzelf als te zwaar beschouwen, een matige of slechte lichamelijke of mentale gezondheid rapporteren, of lijden onder sociaal isolement, hadden tot 19 keer meer kans om aan de criteria voor verslaving te voldoen.

Deze bevindingen roepen zorgen op voor toekomstige generaties, die vanaf de kindertijd nog sterker worden blootgesteld aan ultra-bewerkte voeding.

Ultra-processed food addiction in a nationally representative sample of older adults in the USA