Zoekveld

Nog een kopje koffie?
24/06/2025 - 03:34

De deugden en nadelen van koffie zijn al in talrijke studies beschreven. Hier is er nog een die de liefhebbers van dit zwarte goud zal verheugen...

Een studie, gepubliceerd in *The Journal of Nutrition*, toont aan dat het dagelijks drinken van 1 à 2 koppen (240 ml) cafeïnehoudende koffie samenhangt met een significante daling van zowel de algemene sterfte als de sterfte door hart- en vaatziekten.

De analyse is gebaseerd op negen NHANES-cycli (1999-2018), goed voor in totaal 46.000 volwassenen van 20 jaar en ouder met een gevalideerde 24-uurs voedingsherinnering. De blootstelling werd gecategoriseerd op basis van het cafeïnegehalte, de hoeveelheid eenvoudige suikers en verzadigde vetten, en vervolgens gecorreleerd aan gegevens van de *National Death Index*.

Dagelijks minstens één kopje zwarte koffie drinken, waarbij de hoeveelheid suiker wordt beperkt tot 2,5 g per kop en het verzadigd vet tot 1 g per kop, wordt geassocieerd met een vermindering van 16% in de algemene sterfte. Bij een consumptie van 2 tot 3 koppen per dag stijgt dit tot 17%, zonder extra voordeel bij hogere inname. Het hartbeschermende effect neemt af bij meer dan drie koppen per dag. Er werd geen significant verband gevonden met kankersterfte of met cafeïnevrije koffie, mogelijk door de lage consumptie ervan.

Deze resultaten suggereren dat de bioactieve stoffen in koffie een beschermend effect hebben, dat deels teniet wordt gedaan door de gelijktijdige inname van suiker en verzadigde vetten. Ze ondersteunen de aanbevelingen om deze toevoegingen te beperken om zo het cardiometabole profiel en de overleving te verbeteren. Beperkingen van de studie zijn onder andere het gebruik van zelfgerapporteerde gegevens, die vatbaar zijn voor geheugenbias en intra-individuele variabiliteit.

Coffee Consumption and Mortality among United States Adults: A Prospective Cohort Study