Zoekveld

Kwaliteit van Koolhydraten en Veroudering: vooral van belang voor vrouwen
21/05/2025 - 03:42

Een grootschalige studie analyseerde de gegevens van meer dan 47.000 vrouwen die deelnamen aan de bekende Nurses' Health Study. Daarbij werd onderzocht welk effect de koolhydraatinname rond de middelbare leeftijd heeft op gezond ouder worden.

Gezond ouder worden werd in deze studie gedefinieerd als het uitblijven van 11 grote chronische aandoeningen, het ontbreken van cognitieve en fysieke beperkingen, en een goede mentale gezondheid. Uit de analyse van voedingsvragenlijsten, die over een periode van 30 jaar waren ingevuld, bleek dat de kwaliteit van de geconsumeerde koolhydraten significant samenhing met latere gezondheidsuitkomsten.

Een hoge inname van totale koolhydraten, van koolhydraten van hoge kwaliteit afkomstig uit volle granen, fruit, groenten en peulvruchten, evenals een hoge totale vezelinname rond de middelbare leeftijd, bleek samen te hangen met een verhoogde kans (van 6 tot 37%) op gezond ouder worden. Deze inname ging ook gepaard met positieve mentale en fysieke gezondheidsresultaten.

Omgekeerd werd een hogere consumptie van geraffineerde koolhydraten (waaronder toegevoegde suikers, geraffineerde granen en aardappelen) en zetmeelrijke groenten geassocieerd met een 13% lagere kans op gezond ouder worden.

Deze bevindingen sluiten aan bij ander bewijs dat de consumptie van fruit, groenten, volle granen en peulvruchten verbindt aan een lager risico op chronische ziekten en betere fysieke en cognitieve functies.

Hoewel het onderzoek voornamelijk gericht was op witte vrouwelijke zorgprofessionals, wat aangeeft dat verdere studies in meer diverse groepen nodig zijn, onderstreept het wel dat de kwaliteit van koolhydraten een belangrijke factor is voor succesvol ouder worden. Verdere studies zijn nodig om de precieze mechanismen te ontrafelen waarmee vezels en hoogwaardige koolhydraten bijdragen aan een gezonde veroudering.

Dietary Carbohydrate Intake, Carbohydrate Quality, and Healthy Aging in Women