Zoekveld

Nog geen groen licht voor begroting Riziv
22/10/2024 - 02:42

Er is nog geen akkoord over de begroting voor de ziekteverzekering van volgend jaar. De Algemene Raad van het Riziv kon zich maandag niet buigen over een aangepast voorstel met maatregelen om het budget op de rails te houden, omdat daarover binnen de regering in lopende zaken niet was beraadslaagd, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij vraagt de premier nu het kernkabinet samen te roepen zodat de begroting alsnog tijdig groen licht kan krijgen, maar die wijst richting de formateur. Ziekenfondsen én artsen waarschuwen voor de gevolgen.

Enkele weken geleden trok minister Vandenbroucke nog aan de alarmbel. De uitgaven in de federale ziekteverzekering dreigden in 2025 met 217 miljoen euro te ontsporen. Hij had de ziekenfondsen daarom opgeroepen in overl eg met de zorgverstrekkers maatregelen voor te stellen om de begroting op het goede spoor te houden, dus op een groei van 2,5 procent.

Het Verzekeringscomité klopte twee weken geleden een begrotingsvoorstel af met daarin de gevraagde besparingen. De belangrijkste besparingen zitten bij de geneesmiddelensector, honoraria voor telefonische artsenconsultaties, implantaten en tandzorg. De maatregelen gaan op 1 januari van start.

Het was de bedoeling dat de Algemene Raad, waarin ook de sociale partners en de overheid zetelen, zich vandaag zou uitspreken. Het is de gewoonte dat zowel dat voorstel op tafel ligt als een "tegenvoorstel" van de regering. In de praktijk ligt dat tegenvoorstel in lijn met wat het verzekeringscomité naar voren schuift, mits een aantal aanpassingen.

Het probleem is dat er maandag geen unanieme stem was bij de vertegenwoordigers van de regering - de vertegenwoordiger van Open VLD stemde tegen, die van MR onthield zich. En geen unanimiteit op de regeringsbanken betekent geen groen licht voor het voorstel, ondanks dat er bij de partners een meerderheid was.

Minister Vandenbroucke betreurt de gang van zaken. Hij benadrukt het belang van een begroting voor volgend jaar. "Dit garandeert de indexering van de vergoedingen voor de zorgverleners, maakt onze zorg betaalbaar en zorgt voor tariefzekerheid." Hij vraagt premier Alexander De Croo het kernkabinet samen te roepen. "Ik zal er alles aan doen om de begroting op de rails te krijgen", luidt het. ""De regering van lopende zaken draagt ter zake een grote verantwoordelijkheid: indien er geen begroting tot stand komt, zullen patiënten, zorgverleners en ziekenhuizen daarvan het slachtoffer zijn."

Hij krijgt ook steun van Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet. Die roept de regering op het budget goed te keuren en op die manier de toegankelijke zorg voor iedereen te verzekeren. "België heeft een performant gezondheidssysteem, dat steun op verantwoordelijke spelers. Ik begrijp de dogmatische houding van de liberalen niet, die doof blijven voor rede", aldus Gilkinet.

Maar in "De Zestien" wordt in de richting van formateur Bart De Wever gekeken. "De begroting RIZIV maakt deel van de globale begroting 2025. Dat is een oefening waar de formateur op dit moment mee bezig is. De premier heeft de formateur daarover ingelicht en de ontslagnemende regering gaat het werk van de formateur niet doorkruisen", reageert de woordvoerder van De Croo.

"Een ongeziene en onbegrijpelijke situatie dat de regering geen akkoord bereikt," vindt Luc Van Gorp. Hij is de voorzitter van het christelijk ziekenfonds en van het Nationaal Intermutualistisch College. "We betreuren dat bepaalde politieke partijen de stabiliteit en continuïteit van de zorg in gevaar brengen." Volgens Van Gorp brengt deze situatie grote onzekerheid voor patiënten en zorgverleners met zich mee. Het risico bestaat dat de factuur wordt doorgeschoven naar de patiënt, mogelijks volgt een massale deconventionering en komen er hogere ereloonsupplementen.

Van Gorp benadrukt dat het voorstel dat op tafel lag, een evenwichtige verdeling van de besparingen in zich droeg, en niet gewoon vertrok vanuit een lineaire visie. "Het risico is niet onbestaand dat ook sectoren die hun budget niet overschreden, nu zullen getroffen worden", aldus Van Gorp. "Door het voorstel af te wijzen, komt ook de tijd om besparingen goed voor te bereiden, in het gedrang. Sommige besparingen gaan al op 1 januari van kracht. Wettelijk moet er de derde maandag van oktober een budget zijn. De wet is dus vandaag ook met de voeten getreden."

Ook de artsenvakbond BVAS betreurt dat de regering het overlegmodel "buitenspel zet en een labiele politieke situatie creëert die de patiënten, artsen en andere zorgverleners in grote onzekerheid brengt", zegt voorzitter Johan Blanckaert. Hij dringt bij de regering aan op het behoud van de groeinorm (2,5 procent) en de gezondheidsindex (3,34 procent).

Het is volgens BVAS geen toeval dat het akkoord artsen-ziekenfondsen over twee jaar loopt, met name 2024 en 2025. "Dat was precies om te vermijden dat er met het oog op 2025 aan de groeinorm en de index gemorreld zou worden", aldus Blanckaert. "We waarschuwen dan ook voor repercussies op het conventiesysteem. Waarom zouden artsen nog een conventie aanvaarden als de regering nadien alle budgettaire afspraken op de helling zet?"

bron: belga