
Een team onderzoekers van de Universiteit van Cambridge voerde een diepgaand onderzoek uit met gegevens van 31 studiecohorten uit 20 landen als onderdeel van het wereldwijde InterConnect-project om de associatie tussen de consumptie van verwerkt vlees, onbewerkt rood vlees en gevogelte en het risico op type 2-diabetes te beoordelen.
Bij de analyse waren 2 miljoen mensen betrokken en werden verschillende verstorende factoren meegenomen, waaronder leeftijd, geslacht, gezondheidsgedrag, energie-inname en body mass index (BMI), om de robuustheid van de resultaten te waarborgen.
De belangrijkste resultaten van het onderzoek geven aan dat de dagelijkse consumptie van 50 gram verwerkt vlees (gelijk aan ongeveer twee plakken ham) in verband wordt gebracht met een toename van 15% van het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes in de komende 10 jaar. Evenzo wordt het eten van 100 gram onbewerkt rood vlees per dag (gelijk aan een kleine biefstuk) geassocieerd met een toename van 10% van het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Deze associaties suggereren een duidelijke dosis-respons relatie tussen de consumptie van deze vleessoorten en de ontwikkeling van diabetes.
Met betrekking tot gevogelte toonde het onderzoek aan dat een dagelijkse consumptie van 100 gram werd geassocieerd met een toename van 8% van het risico op type 2 diabetes. Deze associatie werd echter minder significant na verdere analyse, wat suggereert dat het verband tussen gevogelteconsumptie en type 2 diabetes minder robuust is dan het verband dat werd waargenomen voor verwerkt en onbewerkt rood vlees.
Volgens de auteurs versterken deze resultaten de huidige aanbevelingen om de consumptie van verwerkt vlees en onbewerkt rood vlees te beperken om de incidentie van type 2 diabetes te verminderen. Aan de andere kant vereist de associatie tussen de consumptie van gevogelte en diabetes verder onderzoek om dit verband op te helderen.
Bron: The Lancet