
De wisselwerking tussen gewichtstoename en mentale toestand is al jaren onderwerp van veel discussie. Britse onderzoekers hebben misschien de steen der wijzen ontdekt om deze relatie op individueel niveau te verklaren.
Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge bij meer dan 2000 volwassenen onderzocht de complexe relatie tussen mentaal welzijn en lichaamsgewicht. In het Fenland COVID-19 onderzoek volgden de deelnemers hun mentale toestand en gewicht via een mobiele applicatie gedurende negen maanden van de pandemie. Uit de gegevens bleek dat een verslechtering van het mentale welzijn zich uitte in een lichte gewichtstoename een maand later. Een toename op de schaal voor depressieve symptomen kwam overeen met een gewichtstoename van 45 gram. Zo kon een lichte tot matige verandering in depressieve symptomen leiden tot een gewichtstoename van 225 g.
Deze associatie was alleen significant bij mensen met overgewicht of obesitas, met respectievelijke gewichtstoenames van 52 g en 71 g per punt toename in depressieve symptomen. Personen met een normaal gewicht vertoonden dit effect niet. De resultaten suggereren dat mensen met overgewicht of obesitas kwetsbaarder zijn voor gewichtstoename bij depressie. Deze gewichtstoename, hoewel bescheiden, kan leiden tot een aanzienlijke toename op de lange termijn, wat het belang onderstreept van het beheersen van depressieve symptomen om de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met obesitas te voorkomen.
De invloed van stress en angst op het gewicht is niet vastgesteld. Het gebruik van mobiele applicaties is echter gepromoot vanwege hun potentieel om schommelingen in mentaal welzijn te volgen, wat de mogelijkheid biedt om vroegtijdige interventies te ontwikkelen voor mensen die risico lopen. In tegenstelling tot eerdere hypotheses werd er geen verband gevonden tussen het aanvankelijke gewicht en toekomstige depressieve symptomen, wat de noodzaak benadrukt van meer diepgaande studies om deze complexe dynamiek te begrijpen.