
De eerste Belgische editie van de Week zonder vlees wil mensen aansporen om minder vlees te eten, niet om nooit meer vlees te eten. Dat heeft de Nederlandse initiatiefneemster Isabel Boerdam maandag benadrukt in Brussel. In Belgiƫ wordt er heel wat vlees gegeten, vooral varkens- en rundsvlees. Uit een recente studie van de Nederlandse universiteit van Wageningen blijkt dat de Belg in 2015 gemiddeld 182 gram vlees per dag at, 53 procent meer dan in Nederland. Vleesconsumptie wordt vaak gelinkt aan gezondheidsproblemen, zoals diabetes en kanker, stelt Boerdam. Sinds de campagne in 2018 van start ging bij onze noorderburen, is de verkoop van vlees in de supermarkten daar drastisch gedaald, terwijl het aandeel vleesvervangers sterk steeg volgens de initiatiefneemster. In totaal hebben 2,7 miljoen Nederlanders deelgenomen aan de Nederlandse campagne dit jaar, zegt Boerdam. Om de Belgen aan te sporen minder vlees te eten deze week hebben de organisatoren hun campagneboodschap verspreid in onder meer Brussel, Antwerpen en Gent. Er wordt ook een plantaardige winterbarbecue georganiseerd op de Grote Markt van Mechelen op woensdag 25 oktober. Daar zullen 300 gratis maaltijden worden uitgedeeld. Na Belgiƫ breidt de Nederlandse actie volgend jaar ook uit naar Duitsland en Denemarken. "Als het aan ons lag, zouden we de beweging uitbreiden over de hele Europese Unie", aldus Boerdam.
Bron: belga