
We houden geen winterslaap, maar we hebben wel meer slaap nodig in de winter. Dat is de conclusie van een nieuwe studie, gepubliceerd in Frontiers of Neurosciences.
Licht beïnvloedt ons levensritme. In theorie zouden veranderingen in daglengte en blootstelling aan licht gedurende het jaar de lengte en kwaliteit van onze slaap kunnen beïnvloeden. Maar het is moeilijk vast te stellen hoe dit in de praktijk uitpakt. Hoewel studies waarin mensen hun eigen slaap beoordelen hebben gesuggereerd dat de slaapduur in de winter toeneemt, zijn objectieve metingen nodig om te bepalen hoe de seizoenen de slaap precies beïnvloeden.
In Berlijn gevestigde chronomedici voerden een veldstudie uit naar hoe onze slaap varieert gedurende de seizoenen bij 292 stadsbewoners met slaapstoornissen. In de studie vroegen de onderzoekers de deelnemers op natuurlijke wijze te slapen, zonder wakker te worden, om de kwaliteit en het type slaap en de duur ervan te controleren.
Hoewel de patiënten in een stedelijke omgeving woonden met weinig blootstelling aan natuurlijk licht en veel lichtvervuiling, waarvan men zou verwachten dat het een invloed zou hebben op de seizoensgebondenheid van het licht, vonden de wetenschappers subtiele maar opvallende veranderingen gedurende de seizoenen. Hoewel de totale slaapduur in de winter ongeveer een uur langer blijkt te zijn dan in de zomer, is dit resultaat statistisch niet significant. De REM-slaap daarentegen was 30 minuten langer in de winter dan in de zomer. Het is bekend dat de REM-slaap rechtstreeks verband houdt met de circadiane klok, die wordt beïnvloed door veranderingen in het licht. Hoewel het team erkende dat deze resultaten zouden moeten worden gevalideerd in een populatie die geen slaapproblemen ondervindt, zouden seizoensgebonden veranderingen nog belangrijker kunnen zijn in een gezonde populatie.
Hoewel de meeste mensen momenteel geen controle hebben over hun wektijden, door school- of werkschema's, zou de maatschappij baat kunnen hebben bij aanpassingen die mensen in staat stellen beter te reageren op seizoensveranderingen. In de tussentijd zou vroeger naar bed gaan in de winter kunnen helpen bij de aanpassing aan de seizoensgebondenheid van de mens.
Seasonality of human sleep: Polysomnographic data of a neuropsychiatric sleep clinic