Zoekveld

Waarom zou het eten van een yoghurt het risico op borstkanker verminderen?
29/01/2020 - 09:44

Gefermenteerde melkproducten worden aanbevolen als onderdeel van een gezonde voeding. Maar ze krijgen ook anti-kanker eigenschappen: claims of wetenschappelijke feiten?

De hypothese waarop de onderzoekers hun werk baseerden, is dat de ontsteking die door bacteriën wordt veroorzaakt, in de melkkanalen verstoringen van de stamcellen zou kunnen veroorzaken en het ontstaan van kanker zou kunnen veroorzaken. Hun hypothese lijkt misschien gebrekkig, maar het is een herinnering dat moedermelk niet steriel is, verre van dat. Endogene bacteriën circuleren van de darmen naar de borstklieren. Zwangerschap en borstvoeding verminderen het risico op borstkanker zoals we weten. Volgens onderzoekers is het waarschijnlijk dat lactose dat in de leidingen gist, beschermend is. Geen enkele studie heeft echter de aanwezigheid van een bepaald type bacterie in verband gebracht met de ontwikkeling van een borsttumor op dit niveau. Aan de andere kant is het bekend dat parodontitis geassocieerd wordt met bepaalde orale, slokdarm-, colorectale, prostaat-, enz. kankers. Bovendien blijkt uit epidemiologische meta-analyses dat de consumptie van yoghurt het risico op borstkanker vermindert.

De conclusie van de auteurs is dat hun hypothese niet wetenschappelijk is geverifieerd, maar dat er tastbaar bewijs bestaat. In ieder geval lijkt het geen kwaad te kunnen...

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030698771931237X?via%3Dihub