Zoekveld

Vijfentwintig jaar geleden brak de dioxinecrisis uit
21/05/2024 - 11:18
Foto: Shutterstock

In mei 1999 brak de dioxinecrisis uit, het grootste voedselschandaal dat ons land ooit gekend heeft.

De problemen waren al eerder begonnen, in januari 1999. Pluimveehouders merkten dat hun kippen minder eieren legden. De eieren werden ook minder uitgebroed, kuikens kregen de schaal niet doorgeprikt.

Uit onderzoek bleek dat dierenvoer was verontreinigd met dioxines. Meng- en veevoederbedrijven hadden gesmolten vet geleverd gekregen dat ook technisch vet bevatte, wellicht afkomstig uit containerparken waar motorolie was terechtgekomen bij weggegooide frituurolie.

Maar pas op 27 mei van dat jaar kwam het nieuws naar buiten, na een reportage door de VRT. Kankerverwekkende dioxines waren in de voedselketen terechtgekomen. De dioxinecrisis brak uit. Een dag later vraagt toenmalig minister van Volksgezondheid Marcel Colla aan de supermarkten alle kippen en eieren uit de rekken te halen. Enkele dagen later blijkt ook de varkenssector getroffen.

De gevolgen waren groot. Boerderijen worden geblokkeerd, zeven miljoen kippen en 60.000 varkens worden preventief geslacht.

De voedselcrisis had ook andere gevolgen. Twee ministers (Colla en zijn collega van landbouw Karel Pinxten) namen ontslag. De verkiezingen in datzelfde jaar betekenden de doorbraak van de groene partijen en de start van de eerste regering- Verhofstadt. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd een jaar later opgericht. De juridische afhandeling van de dioxinecrisis sleepte jaren aan, de zaak rond de schadevergoeding loopt nog steeds.

bron: belga