Zoekveld

Rode wijn en hoofdpijn
27/11/2023 - 10:15
Foto: Shutterstock

Sommige mensen hebben last van hoofdpijn, misselijkheid en zelfs braken als ze rode wijn drinken, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Californische onderzoekers hebben waarschijnlijk de reden ontdekt...

De boosdoener zou een flavonoïde zijn: quercetine! Quercetine staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen en zit zelfs in vitaminecomplexen. Het metabolisme van quercetine in glucuronide blokkeert echter het metabolisme van alcohol bij sommige mensen, wat leidt tot een ophoping van acetaldehyde.

Dit product van alcoholische afbraak kan blozen, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Er zijn individuele en etnische variaties. Ongeveer 40% van de Oost-Aziatische bevolking heeft bijvoorbeeld ook een enzym dat niet goed werkt, waardoor acetaldehyde zich kan ophopen in hun systeem.

Mensen die doorgaans gevoelig zijn voor hoofdpijn en migraine hebben een grotere kans om deze symptomen te ontwikkelen. Het quercetinegehalte kan per wijn verschillen. De druivensoort, de manier waarop de helling is belicht en het wijnmaakproces spelen allemaal een belangrijke rol. Cabernetwijnen uit de Napa Valley kunnen bijvoorbeeld een tros produceren die 4 tot 5 keer meer quercetine bevat dan druiven van andere hellingen.

De vraag die overblijft is of de enzymen van mensen die last hebben van hoofdpijn veroorzaakt door rode wijn makkelijker geremd worden door quercetine of dat deze populatie simpelweg makkelijker beïnvloed wordt door de ophoping van het acetaldehyde. In de tussentijd is het advies om rode wijn met mate te consumeren...

Inhibition of ALDH2 by quercetin glucuronide suggests a new hypothesis to explain red wine headaches