Zoekveld

Pulmonale hypertensie: wat als voeding het verschil zou maken?
07/05/2024 - 10:32
Foto: Shutterstock

Veel aspecten van pulmonale hypertensie blijven een mysterie. Een Frans team, bijgestaan door Amerikaanse onderzoekers, heeft zojuist een baanbrekende studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

In hun artikel (gratis verkrijgbaar) leggen de auteurs uit dat longbloedvaten heel bijzondere structuren zijn. Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) worden deze vaten stijf, terwijl de andere vaten flexibeler blijven. De redenen hiervoor blijven mysterieus, maar de Frans-Amerikaanse onderzoekers hebben er waarschijnlijk één ontdekt: de cellen in deze vaten zijn hongerig naar glutamine en serine.

Longbloedvaten bij PAH metaboliseren glutamine en serine en maken daarbij twee nieuwe aminozuren aan, proline en glycine. Proline en glycine zijn de hoofdbestanddelen van collageeneiwit. Hoge niveaus van proline en glycine in longbloedvatcellen leiden tot overproductie van collageen, wat resulteert in verstijfde bloedvaten en een verminderde functie.

In een diermodel ontdekten de onderzoekers dat medicijnen die de cellulaire opname van glutamine en serine beperken, hypertensieve longbloedvaten uithongeren. Bovendien stopte de afwezigheid van cellulair metabolisme van glutamine en serine de overmatige productie van collageen. Rekening houdend met het feit dat aminozuren meestal uit onze voeding worden opgenomen, ontdekte het team ook dat het verminderen van de inname van glutamine en serine via de voeding hielp om de overproductie van collageen te verminderen.

Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat is aangetoond dat diëtetiek effectief is bij het verminderen van de gevolgen van de ziekte. Dit moet echter nog worden aangetoond bij mensen. Het onderzoeksteam heeft deze resultaten ook gebruikt om een nieuwe diagnostische test voor PAH te ontwikkelen met behulp van PET-scans en een glutamine tracer.



Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S155041312400130X?...