Zoekveld

Clarinval lanceert drie projecten voor mentale welzijn zelfstandigen
30/09/2022 - 01:46
Foto: Shutterstock

Het aantal gevallen van burn-out en depressie bij zelfstandigen is al langer aan het stijgen, en de opeenvolgende crisissen (corona, energie ...) zal die trend hoogstwaarschijnlijk alleen maar versterken. Om daar iets aan te doen, werden donderdag drie projecten voor het mentale welzijn van zelfstandigen gelanceerd. Ze krijgen elk 300.000 euro steun van federaal minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR).

Volgens de minister is het aantal mentale problemen, zoals burn-out en depressie, tussen 2008 en 2017 met meer dan 40 procent toegenomen bij zelfstandigen. "Ze vormen de op een na meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid", aldus Clarinval. "De trend heeft zich sindsdien zeer waarschijnlijk doorgezet."

Dat stelt ook het sociaal verzekeringsfonds Liantis, dat een van de drie projecten opzette, vast. "De aaneenschakeling van crisissen eist haar tol", zo zei Karel Van den Eynde, manager public affairs bij Liantis. Zo is het aantal zelfstandigen dat aangeeft meestal of altijd stress te ervaren meer dan verdubbeld sinds de coronacrisis, tot bijna 22 procent in april 2022 (net na de Russische inval in Oekraïne). Ook vermoeidheid, slapeloosheid en "het gevoel dat het allemaal te veel is", worden veel vaker gemeld.

Het project 'Samen Sterker Ondernemen' van Liantis wil de eerdere initiatieven rond mentaal welzijn van zelfstandigen meer verankeren. "De aandacht voor mentaal welzijn is niet standaard verankerd in onze processen, die vaak vooral gaan over praktische zaken voor ondernemers", aldus Van den Eynde. Onder meer een welzijnsbarometer en groepssessies zijn in het project opgenomen.

Een ander sociaal verzekeringsfonds, Acerta, werkte het project 'Veerkrachtig Ondernemen' uit. "Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende stressbelasting, maar ze vinden dat de beschikbare informatie te versnipperd is, en vaak niet genoeg gefocust is op ondernemers", aldus Christine Festjens, managing director starters en zelfstandigen bij Acerta. De kern van dit project is een "zelfscan" voor zelfstandigen, die op individuele basis de risicofactoren in kaart zal brengen. "Dat kan bijvoorbeeld zijn timemanagement, leren loslaten of nog leren ontspannen", aldus Festjens. Acerta stelt ook een 10 minuten-oefensessie voor om de stressbestendigheid te verbeteren.

Het derde project, 'Icarius', is van de hand van het sociaal verzekeringsfonds van de Franstalige ondernemersorganisatie UCM.

De projecten kaderen in het federale actieplan 'Mentaal Welzijn op het Werk'. Daarin zijn op projecten opgenomen voor werknemers en ambtenaren.

"Het mentale welzijn van al onze burgers heeft een enorme impact op de sociale zekerheid", zo zei Peter Samyn, de voorzitter van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. "Ten minste 50 procent van de totale kosten van arbeidsongeschiktheid, meer dan 6,5 miljard euro, houdt rechtstreeks verband met geestelijke gezondheid."

Bron: Belga