Zoekveld

Flavanolen tegen hypertensie!
23/10/2020 - 10:55

Flavanolen maken deel uit van de flavonoïde familie. Ze komen onder andere voor in appels, bessen en cacao. Onderzoekers hebben de effecten van deze stoffen op de hypertensie bestudeerd. 

Een internationaal Brits en Amerikaans team bestudeerde 25.618 deelnemers aan het EPIC-onderzoek (European Prospective Investigation into Cancer) en stelde vast dat het grootste verschil werd waargenomen bij deelnemers met de hoogste bloeddruk. 

Ze zijn daarom van groot belang voor de ontwikkeling van voedingsadviezen voor de preventie van hart- en vaatziekten. Er zijn momenteel echter geen betrouwbare gegevens uit observationele studies omdat de grote variabiliteit in het flavanolgehalte van levensmiddelen het moeilijk maakt om de werkelijke inname zonder nutritionele biomarkers in te schatten.

De onderzoekers hebben de patiënten gestratificeerd op basis van hun flavanol-inname.

Het verschil in bloeddruk tussen degenen die het meest en degenen die het minst consumeerden lag tussen 2 en 4 mmHg. Dit is vergelijkbaar met de significante veranderingen in de bloeddruk die worden waargenomen bij mensen die een mediterraan dieet of een DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieet volgen. Met name bij deelnemers met een hoge bloeddruk was het effect meer uitgesproken.

Flavanolen zijn dus een extra wapen tegen hypertensie, die in onze voeding, maar ook in voedingssupplementen wordt aangetroffen. 

https://www.nature.com/articles/s41598-020-74863-7