Zoekveld

Coeliakie voorkomen?
28/09/2020 - 12:58

Op dit moment is er geen strategie om coeliakie te voorkomen. Onderzoekers hebben de route van blootstelling aan gluten onderzocht voor de leeftijd van 3 jaar...

De "Enquiring About Tolerance" (EAT)-studie was een open, gerandomiseerde klinische studie. In totaal werden 1303 kinderen uit de algemene bevolking van Engeland en Wales gerekruteerd en gevolgd van 2 november 2009 tot 30 juli 2012.

Zuigelingen werden gerandomiseerd om 6 allergene voedingsmiddelen te consumeren (pinda, sesam, kippenei, koemelk, kabeljauw en tarwe) naast moedermelk vanaf de leeftijd van 4 maanden (Early Introduction Group [EIG]) of om allergene voedingsmiddelen te vermijden en om de Britse aanbevelingen voor zuigelingenvoeding te volgen, d.w.z. exclusieve borstvoeding tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden (Standard Introduction Group [SIG]).

De onderzoekers hebben 3 jaar later serummonsters geƫvalueerd om te zien of ze specifieke antilichamen hadden ontwikkeld: antitransglutaminase type 2 antilichamen. Kinderen met antilichamen boven de 20 IU/L werden doorverwezen naar onafhankelijke gastro-enterologen voor verder onderzoek.

Van de 1004 baby's die in de analyse zijn opgenomen, waren er 514 mannen (51,2%). De gemiddelde hoeveelheid geconsumeerde gluten tussen 4 en 6 maanden oud was 0,49 (1,40) g/week in het GIS en 2,66 (1,85) g/week in de SAE-groep (P < 0,001). Het gemiddelde wekelijkse glutenverbruik varieerde van 0,08 (1,00) g/week op de leeftijd van 4 maanden tot 0,9 (2,05) g/week op de leeftijd van 6 maanden in het GIS, vergeleken met 1,3 (1,54) g/week op de leeftijd van 4 maanden en 4,03 (2,40) g/week op de leeftijd van 6 maanden in de SAE-groep. Zeven van de 516 kinderen in het GIS (1,4%) ontwikkelden antitransglutaminase antistoffen van het type 2 tegen geen van de 488 kinderen in de SAE (p = 0,02, risicoverschil 1,4%; 95% CI 0,6%-2,6%).

De auteurs schatten dat de introductie van gluten vanaf 4 maanden gepaard ging met een vermindering van de prevalentie van coeliakie. Deze resultaten suggereren dat een vroege consumptie van hoge doses gluten kan worden beschouwd als een strategie om coeliakie te voorkomen. De auteurs lijken geen belangenconflicten te hebben met de voedingsindustrie.

https://jamanetwork.com/