Zoekveld

Coeliakie: overmatige sterfte?
10/04/2020 - 11:08
Foto: Shutterstock

Zweedse en Amerikaanse onderzoekers hebben een studie uitgevoerd naar de vroegtijdige dood bij mensen die allergisch zijn voor gluten.

Eerdere studies hebben een bescheiden maar aanhoudende toename van het risico op vroegtijdige sterfte bij patiënten met coeliakie aangetoond. De laatste jaren zijn er echter meer mensen met minder ernstige ziekten gediagnosticeerd en is er op grote schaal glutenvrij voedsel beschikbaar. De hypothese is dan ook dat coeliakie niet langer gepaard gaat met een verhoogd risico op overlijden.

Met behulp van nationale gegevens van de Zweedse afdelingen voor pathologie, gekoppeld aan nationale gezondheidsregisters, hebben onderzoekers van het Karolinska Institutet en de Columbia University bijna 50.000 coeliakiepatiënten en hun risico op overlijden onderzocht.

Vergeleken met de controles is de totale sterfte bij coeliakiepatiënten met 21% gestegen. De relatieve toename van het sterfterisico was aanwezig in alle leeftijdsgroepen en was het grootst in de leeftijdsgroep 18-39 jaar.

Personen met coeliakie hadden een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten, kanker en aandoeningen aan de luchtwegen. Vergeleken met de controles was het totale risico op overlijden het hoogst in het eerste jaar na de diagnose, maar het verhoogde risico bleef langer dan 10 jaar na de diagnose bestaan. Dit verhoogde risico bleef aanwezig bij patiënten die de laatste jaren gediagnosticeerd werden. Dit betekent dat het fenomeen vandaag de dag nog steeds bestaat.

Na correctie voor sociaal-economische status en co-morbiditeit bleef het risico op sterfte voor coeliakiepatiënten net zo hoog.

Association Between Celiac Disease and Mortality Risk in a Swedish Population