Zoekveld

Zijn zoetstoffen erger dan suiker?
25/03/2022 - 01:04
Foto: Shutterstock

Een Frans team heeft zojuist een spaak in het wiel van zoetstoffen gestoken. Volgens hun studie, worden sommige geassocieerd met een verhoogd risico op kanker...

De onderzoekers analyseerden gegevens van 102.865 Franse volwassenen die deelnamen aan de NutriNet-Santé-studie, een lopend cohort op internet dat in 2009 van start ging. Vrijwilligers geven informatie over hun medische geschiedenis, sociaal-demografische gegevens, dieet, levensstijl en gezondheid. Op die manier konden de onderzoekers de consumptie van zoetstoffen in kaart brengen en het verband tussen zoetstoffen en het optreden van kanker beoordelen, rekening houdend met verwarrende factoren: voeding, roken, alcohol, lichaamsbeweging, BMI, diabetes, enz.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die grotere hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen consumeerden, met name aspartaam en acesulfaam-K, een 13% hoger risico op kanker hadden in vergelijking met niet-gebruikers (95% CI: 1,03-1,25). Er werden hogere risico's waargenomen voor borstkanker en kankers die verband houden met zwaarlijvigheid.

Deze resultaten suggereren dat zoetstoffen niet zo veilig zijn als vaak wordt gedacht. Volgens de onderzoekers moeten deze gegevens de gezondheidsautoriteiten in staat stellen deze levensmiddelenadditieven opnieuw te evalueren.

Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study