
Foto: Shutterstock
Een nieuwe EU-wet die onder meer voorziet in het beperken van de houdbaarheid van magistrale bereidingen tot vier weken, dreigt tot een tekort aan essentiële medicijnen te leiden. Dat zeggen de verenigingen van ziekenhuisapothekers. Ze waarschuwen dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt en dat mogelijk duizenden patiënten getroffen kunnen worden door de nieuwe regels.
De discussie draait om de zogenaamde magistrale bereidingen: geneesmiddelen op voorschrift die in de apotheek zelf worden gemaakt voor patiënten die niet geholpen kunnen worden met commerciële standaardmedicatie. Europa wil één vaste bewaartermijn opleggen voor alle soorten bereidingen maar dat zien de ziekenhuisapothekers niet zitten.
Thomas De Rijdt, voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisapothekers (BVZA) en bestuurslid van de Vlaamse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (VZA), noemt de voorgestelde limiet van vier weken "onwetenschappelijk, praktisch onhaalbaar en economisch onverantwoord". In de praktijk varieert de houdbaarheid van medicijnen namelijk enorm: sommige bereidingen blijven maanden tot meer dan een jaar goed, terwijl andere middelen een houdbaarheid van slechts één dag toelaten, voert hij aan.
Door op de houdbaarheid een vaste termijn te plakken, wordt niet alleen de flexibiliteit beperkt maar ook de kostenefficiëntie van het bereidingsproces in ziekenhuisapotheken, klinkt het verder. Daardoor zullen de ziekenhuisapotheken hun werkzaamheden moeten aanpassen, met als gevolg hogere kosten, meer administratieve druk en een verhoogd risico op geneesmiddelentekorten en therapiestop, aldus de verenigingen. Ook ondermijnt de maatregel "de rol van ziekenhuisapotheken om flexibel in te spelen op de patiëntnoden".
Woensdag houdt de Europese Unie een beslissende vergadering over de herziening van de Europese geneesmiddelenwetgeving en daarom trekken de ziekenhuisapothekers nu aan de alarmbel. Ze pleiten met aandrang voor een flexibele regeling, waarbij de houdbaarheid wordt bepaald op basis van parameters zoals stabiliteit, productieomgeving, sterilisatiemethode, type bereiding en patiëntsituatie.
bron: belga
Delen via e-mail