Zoekveld

Ziekenfondsen nemen actie tegen omzeilen van verbod op duurdere scans
23/04/2024 - 11:35
Foto: Shutterstock

De ziekenfondsen nemen actie tegen pogingen van ziekenhuizen om het verbod op ereloonsupplementen voor zware medische beeldvorming te omzeilen. Ze stuurden daarom een gezamenlijke brief naar alle Belgische ziekenhuizen met een verduidelijking van de regels.

Sinds 4 december 2023 mogen ziekenhuizen tijdens de normale werkuren en in dringende situaties geen ereloonsupplementen meer aanrekenen voor NMR/MRI-of CT-scans, besliste federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die supplementen zijn altijd voor rekening van de patiënten, waardoor een diagnose duur kan uitvallen.

De ziekenfondsen zien dat sommige ziekenhuizen achterpoortjes zoeken en patiënten een formulier laten ondertekenen dat niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Ziekenhuizen leggen ook bijna systematisch het tijdstip aan de patiënt op terwijl het verzoek tot afwijking op de normale werkuren van de patiënt moet komen, niet van het ziekenhuis.

Soms krijgen patiënten de keuze tussen een afspraak binnen de kantooruren over een tiental weken en een afspraak op korte termijn, maar dan wel buiten de kantooruren, inclusief de mogelijke ereloonsupplementen, aldus de ziekenfondsen.

"Het is duidelijk dat sommige ziekenhuizen het verbod trachten te omzeilen en daarbij ook de patiënt verkeerd informeren", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert van Solidaris. "Dat kan niet. Ik kan dan ook maar één raad geven aan mensen die twijfelen over hun factuur of over de formulieren die ze onder hun neus geduwd krijgen: laat ze controleren door je ziekenfonds."

"Ook wij kregen van onze leden een tiental klachten binnen sinds de afschaffing van de ereloonsupplementen bij zware medische beeldvorming, zoals MRI-scans", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "De klachten geven ons de indruk dat niet alle ziekenhuizen de nieuwe wetgeving even goed naleven."

De ziekenfondsen schreven een brief naar de ziekenhuizen met een verduidelijking van de regels. Ze voegden daarbij een voorbeeld van een correct formulier dat toelaat aan de patiënt om goed geïnformeerd zijn goedkeuring te geven. "We nodigen de ziekenhuizen dan ook uit om aan de hand van dit document op voorhand het gesprek met de patiënt aan te gaan en niet om de patiënt achteraf via een factuur voor een voldongen feit te zetten", besluit Van Gorp.

bron: belga