
Foto: Shutterstock
Kaliumvervangers voor keukenzout waren enkele decennia geleden een groot succes. Chinese onderzoekers bekijken de kwestie nu opnieuw voor een specifieke populatie.
In hun studie werd nagegaan of de vervanging van 25% natriumchloride door 25% kaliumchloride het risico op beroerten, ernstige cardiovasculaire aandoeningen en overlijden vermindert.
Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in 600 dorpen op het platteland in China, namen 20.995 deelnemers deel van 60 jaar of ouder, met hoge bloeddruk (88,4%) of een voorgeschiedenis van beroerte (72,6%). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 65,4 jaar en 49,5% was vrouw. De dorpen werden willekeurig ingedeeld in de interventiegroep met het zoutvervangende middel en de controlegroep met gewoon zout.
Na een gemiddelde follow-up van 4,74 jaar hadden de deelnemers die de zoutvervanger gebruikten, minder kans op beroerten dan de controlegroep: 29,14 gevallen tegenover 33,65 per 1000 persoonsjaren, een vermindering van het risico met 14%. Dit was het primaire eindpunt. De kaliumvervangingsgroep had ook een lager aantal cardiovasculaire voorvallen met 49,09 vs 56,29 voorvallen per 1000, een 13% lager risico op ernstige cardiovasculaire voorvallen en overlijden. De percentages ernstige ongewenste voorvallen die werden toegeschreven aan hyperkaliëmie waren in beide groepen vergelijkbaar.
De auteurs concluderen dat bij mensen met een persoonlijke geschiedenis van beroerte of ouder dan 60 jaar met hypertensie, zoutvervanging door kaliumchloride het risico op beroerte, belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen en overlijden door alle oorzaken vermindert.
Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death