Zoekveld

Prostaatkanker: let op voeding
22/10/2024 - 02:51
Foto: Shutterstock

In een baanbrekende studie heeft een onderzoeksteam van de Johns Hopkins University School of Medicine (Baltimore, MD, VS) aangetoond dat een gezond dieet het risico kan verminderen dat prostaatkanker met een laag risico overgaat in een agressievere vorm bij mannen onder actief toezicht.

De onderzoekers volgden 886 mannen (mediane leeftijd 66 jaar) met graad 1 prostaatkanker gedurende een mediane periode van 6,5 jaar. Ze ontdekten dat 21% van de deelnemers was gevorderd tot een hogere graad en 6% vertoonde extreme progressie. Het onderzoek gebruikte de Health Eating Index (HEI) om de kwaliteit van diëten te meten en de E-HEI, die rekening houdt met het aantal calorieën. De resultaten toonden aan dat hogere HEI- en E-HEI-scores geassocieerd waren met een lager risico op progressie naar hogere groepen (SHR, 0,85; P = 0,03). Zo werd elke 12,5-punt stijging van de HEI-score geassocieerd met een ongeveer 15% reductie in herclassificatie naar graad 2 of hoger, en een 30% reductie in herclassificatie naar graad 3 of hoger. De inflammatoire index (DII) of E-DII scores vertoonden daarentegen geen significant verband met progressie.

De auteurs benadrukken dat deze resultaten kunnen helpen bij het adviseren van gemotiveerde patiënten om hun dieet aan te passen om de progressie van kanker mogelijk te vertragen. Niettemin benadrukken ze de noodzaak van verdere studies met meer diverse populaties om deze bevindingen te bevestigen.

Diet Quality, Dietary Inflammatory Potential, and Risk of Prostate Cancer Grade Reclassification