Zoekveld

Obesitas bij kinderen: de waarheid ligt op het bord
08/10/2024 - 10:46
Foto: Shutterstock

Het klinkt misschien als een waarheid als een koe, maar Britse onderzoekers hebben onderzocht wat jonge kinderen eten en hun bevindingen zijn verontrustend...

In het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van 2.591 kinderen die in 2007 en 2008 in het Verenigd Koninkrijk waren geboren en van wie de ouders registreerden wat hun kinderen aten en dronken gedurende een periode van drie dagen.

Yoghurt met een smaakje en volkoren ontbijtgranen, producten die over het algemeen als gezond worden beschouwd, waren de ultraverwerkte voedingsmiddelen die het meest werden gegeten door peuters op een gemiddelde leeftijd van 21 maanden. Op de leeftijd van 7 jaar waren zoete ontbijtgranen, wit brood en toetjes de meest voorkomende ultrabewerkte voedingsmiddelen. In totaal halen peuters in het Verenigd Koninkrijk bijna de helft (47%) van hun calorieën uit ultraverwerkte voedingsmiddelen (UPF), en dit percentage stijgt tot 59% op de leeftijd van 7 jaar.

Eetgewoonten die in de eerste jaren worden ontwikkeld zijn belangrijk omdat ze kunnen blijven bestaan gedurende de hele kindertijd en volwassenheid. Dit werd weerspiegeld in de resultaten: kinderen van 21 maanden die meer ultrabewerkte voedingsmiddelen aten, hadden ook 9,4 keer meer kans om er meer van te eten op 7-jarige leeftijd. Bij de ultraverwerkte voedingsmiddelen varieerden de drempels voor het overschrijden van het aanbevolen maximum van 5 tot 10% voor suiker.

De onderzoekers roepen op tot beleid om het voedingspatroon van kinderen weer in evenwicht te brengen met een lager aandeel van deze voedingsmiddelen, bijvoorbeeld door reclame ervoor te beperken, leesbare waarschuwingsetiketten op producten aan te brengen (bijvoorbeeld producten met veel suiker) en verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen te subsidiëren.

Ultra-processed food intake in toddlerhood and mid-childhood in the UK: cross sectional and longitudinal perspectives