
Foto: Shutterstock
De Nutri-Score, die aangeeft hoe gezond een voedingsmiddel is, krijgt een update. Zo zullen vette vis en volkorenbrood in de toekomst beter scoren, terwijl rood vlees en noten en zaden een slechtere score zullen krijgen.
De Nutri-Score werd in 2018 ingevoerd en geeft op een visuele manier aan hoe gezond een voedingsmiddel is, gebaseerd op de hoeveelheid aanwezige calorieën, totale suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten.
Het algoritme achter deze scores - die variëren van A (gezondst) tot en met E (ongezondst) - werd nu door een groep specialisten onder het vergrootglas gelegd en herzien om zo beter aan te sluiten bij de geldende voedingsaanbevelingen.
Zo werd onder mee beslist om de drempel tussen categorie A en B met 1 punt te verstrengen. Daardoor komen minder producten in de meest gezonde categorie terecht. Daarnaast werden noten en zaden overgebracht van de categorie fruit en groenten naar die van vetten en oliën en werd er een onderscheid ingevoerd tussen rood en verwerkt vlees enerzijds en gevogelte anderzijds. Ook in de categorie vis werd er een extra onderscheid toegevoegd zodat vette vis voortaan ook een betere score krijgt. Dat is ook het geval voor bepaalde oliën, zoals olijfolie.
Later dit jaar buigt de groep specialisten zich ook nog over een eventuele aanpassing van de categorie dranken. De bedoeling is om die tegen eind dit jaar af te hebben. De nieuwe richtlijnen zullen daarna uitgerold worden, al zal er in voldoende overgangstijd worden voorzien zodat alle producenten de nodige tijd krijgen om hun verpakkingen aan te passen.
Het Nutri-Score label wordt gebruikt in zeven Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. In ons land is het label niet verplicht.
Bron: Belga