Zoekveld

Koffie of deca?
21/09/2020 - 01:56
Foto: Shutterstock

Wat is de impact van koffieconsumptie op darmkanker? Onderzoekers van het Dana-Farber Instituut in de VS hebben geprobeerd deze vraag te beantwoorden...

Deze studie is gebaseerd op gegevens van de Alliance/SWOG 80405 studie, een Fase III klinische studie waarin de toevoeging van cetuximab en/of bevacizumab wordt vergeleken met standaard chemotherapie bij patiënten met eerder onbehandelde, lokaal gevorderde of uitgezaaide colorectale kanker. Als onderdeel van de proef meldden de deelnemers hun voedselconsumptie, inclusief koffieconsumptie, op een vragenlijst op het moment van inschrijving. Onderzoekers correleerden deze gegevens met informatie over het verloop van de kanker na de behandeling.

De onderzoekers vonden dat onder 1.171 patiënten die voor metastatische colorectale kanker worden behandeld, zij die het drinken van twee tot drie koppen koffie per dag rapporteerden waarschijnlijk langer zouden leven, en meer tijd hadden alvorens hun ziekte verergerde, dan zij die geen koffie dronken. Deelnemers die grotere hoeveelheden koffie dronken - meer dan vier koppen per dag - profiteerden nog meer van deze maatregelen. De voordelen waren hetzelfde voor koffie als voor cafeïnevrije koffie.

Dankzij de resultaten konden de onderzoekers een verband leggen, maar geen oorzakelijk verband, tussen de koffieconsumptie en een verminderd risico op kankerprogressie en sterfte onder de deelnemers aan de studie. Daarom levert het onderzoek onvoldoende bewijs om op dit moment aan te bevelen dat mensen met gevorderde of uitgezaaide darmkanker moeten beginnen of hun dagelijkse koffieconsumptie moeten verhogen.

Om dit effect te verklaren, wijzen ze op de antioxidant, ontstekingsremmende en andere eigenschappen die actief kunnen zijn tegen kanker. 

https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2770262