
Foto: Shutterstock
Voeding staat bekend als de basis van alle preventieve geneeskunde, en van het MIND-dieet en het mediterrane dieet wordt ook aangenomen dat het degeneratie van het Alzheimer-type voorkomt. Aan de studie namen 581 mensen deel die gemiddeld 84 jaar oud waren op het ogenblik dat het dieet werd geëvalueerd en die ermee instemden hun hersenen bij hun dood te doneren voor verder onderzoek naar dementie. De deelnemers vulden jaarlijks vragenlijsten in over de hoeveelheid voedsel die zij consumeerden in verschillende categorieën. De deelnemers overleden gemiddeld zeven jaar na het begin van de studie. Vlak voor het overlijden was bij 39% van de deelnemers dementie vastgesteld. Bij onderzoek na het overlijden voldeed 66% aan de criteria voor de ziekte van Alzheimer. Bij autopsie onderzochten de onderzoekers de hersenen van de deelnemers om de hoeveelheid amyloïde plaques en tau klitten te bepalen. Beide zijn aanwezig in de hersenen van mensen met Alzheimer, maar kunnen ook worden aangetroffen in de hersenen van oudere mensen met normale cognitie. De onderzoekers keken vervolgens naar de voedingsvragenlijsten die tijdens de follow-up waren verzameld en rangschikten de kwaliteit van ieders dieet. De studie onderzocht de mate waarin mensen het MIND en Mediterrane dieet volgden. Hoewel het mediterrane dieet vergelijkbaar is, beveelt het groenten, fruit en drie of meer porties vis per week aan, terwijl het MIND dieet de voorkeur geeft aan groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en collards, en andere groenten. Het MIND dieet geeft ook de voorkeur aan bessen boven ander fruit en beveelt één of meer porties vis per week aan. Zowel het MIND dieet als het mediterrane dieet bevelen kleine hoeveelheden wijn aan. De onderzoekers verdeelden de deelnemers vervolgens in drie groepen voor elk dieet en vergeleken degenen in de hoogste groepen met degenen in de laagste. Voor het mediterrane dieet hadden de mensen in de hoogste groep een gemiddelde score van 35, terwijl die in de laagste groep een gemiddelde score van 26 hadden. Voor het MIND dieet had de hoogste groep een gemiddelde score van 9, terwijl de laagste groep een gemiddelde score van 6 had. Na controle voor leeftijd bij overlijden, geslacht, opleiding, totale calorie-inname en de aanwezigheid van een gen dat verband houdt met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer, ontdekten de onderzoekers dat degenen met de hoogste scores voor de naleving van het mediterrane dieet een vergelijkbare gemiddelde hoeveelheid plaque in hun hersenen hadden als degenen met de laagste scores, 18 jaar jonger. De onderzoekers ontdekten ook dat degenen die het hoogst scoorden op de naleving van het MIND dieet vergelijkbare gemiddelde hoeveelheden plaques en klitten hadden als degenen die het laagst scoorden, 12 jaar jonger. Een één punt hogere MIND dieet score kwam overeen met de plaque hoeveelheden die typisch waren voor deelnemers die 4,25 jaar jonger waren. Kijkend naar de afzonderlijke componenten van het dieet, ontdekten de onderzoekers dat degenen die de grootste hoeveelheden groene bladgroenten aten, zeven of meer porties per week, hoeveelheden plaque in hun hersenen hadden die overeenkwamen met bijna 19 jaar jonger dan degenen die het minst aten, één portie of minder per week.