
Foto: Shutterstock
Onderzoekers hebben zich afgevraagd of er een verband is tussen onze voeding en colorectale kanker. We weten dat er een verband is, maar niet meer op basis van het bewijs.
Daarom hebben onderzoekers een zogenaamde "overkoepelende" analyse uitgevoerd van 45 meta-analyses van prospectieve studies. Deze beschreven 109 associaties tussen voedingsfactoren en de incidentie van colorectale kanker. In 35% van de gevallen waren deze associaties significant.
Er is overtuigend bewijs voor een verband tussen consumptie van rood vlees (hoog of laag) en alcohol (≥4 drankjes / dag versus 0 of af en toe een drankje) en de incidentie van deze vorm van kanker, evenals een omgekeerd verband tussen een hoge of lage inname van voedingsvezels, calcium en yoghurt en het risico op colorectale kanker.
Dit lijkt voor velen misschien niet nieuw, maar voorheen werd deze associatie alleen aangenomen zonder solide bewijs.
De resultaten van deze studie bevestigen bestaande voedingsaanbevelingen voor de primaire preventie van CRC. Nieuw bewijs bevestigt de mogelijke rol van algemene eetgewoonten die, als geheel genomen, de nadruk leggen op de gebruikelijke consumptie van magere vruchten, groenten, granen en zuivelproducten en de vermindering van de consumptie van rood vlees en alcohol. Er is meer onderzoek nodig naar specifieke voedingsmiddelen waarvoor het bewijs suggestief blijft, waaronder andere zuivelproducten, volle granen, vleeswaren en specifieke eetgewoonten.