Zoekveld

Bacteriën en tumoren gaan hand in hand
26/03/2024 - 10:30
Foto: Shutterstock

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde tumoren systematischer worden aangetroffen in de uitwerpselen van dikkedarmkankerpatiënten dan andere, wat uitzicht biedt op een mogelijk effectievere behandeling.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature. De onderzoekers onderzochten de darmkankertumoren van 200 patiënten. In 50% van de gevallen vonden ze een bepaald subtype van Fusobacterium nucleatum, Fna C2. F.nucleatum wordt nooit gevonden in de ontlasting van mensen zonder darmkanker. Aan de andere kant waren deze bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig in de ontlasting van een groot aantal mensen met darmkanker. Volgens de onderzoekers wordt het bacteriesubtype Fna C2 vooral aangetroffen bij patiënten met zeer agressieve, snelgroeiende tumoren. Ze hopen dat hun ontdekking het mogelijk maakt om mensen te screenen die het grootste risico lopen om dit type tumor te ontwikkelen.

Ze zagen ook dat patiënten met dit subtype een slechtere overlevingsprognose hadden dan patiënten zonder deze microbe. Er is dus ook een kans om dit bacteriesubtype aan te pakken om de tumor te behandelen en minder agressief te maken.

Genetische analyses hebben grote verschillen aan het licht gebracht waardoor het Fna C2-subtype kan overleven van de mond tot in de dikke darm door weerstand te bieden tegen de verschillende maagdarmsappen.

Onderzoekers kunnen zich nu richten op dit specifieke deel van de microbiota om tumoren direct te behandelen en hun groei te beperken.

A distinct Fusobacterium nucleatum clade dominates the colorectal cancer niche