Zoekveld

Chocolade: beter met probiotica…
18/03/2025 - 12:46

Met Pasen in aantocht duiken de chocoladen eitjes overal op tot ons grote plezier. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe deze lekkernij niet alleen lekker blijft, maar ook nog gezonder kan worden.

Dat pure chocolade rijk is aan antioxidanten en, mits met mate geconsumeerd, gezondheidsvoordelen biedt, is algemeen bekend. Onderzoekers zijn er echter in geslaagd om probiotica toe te voegen en zo de fysisch-chemische eigenschappen te veranderen, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Probiotica, aanwezig in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kimchi, zijn levende micro-organismen die bijdragen aan een gezond darmmicrobioom door het evenwicht ervan te bevorderen. Ze kunnen ook spijsverteringsklachten verlichten en ontstekingen verminderen. Deze micro-organismen hebben prebiotica nodig – voedingsvezels of oligosachariden – die hen voeden en beschermen, waardoor symbiotische voedingsmiddelen ontstaan. In dit kader onderzochten wetenschappers de eenvoudige toevoeging van prebiotica, zoals maïs en honing, aan chocolade verrijkt met probiotica.

De studie omvatte vijf verschillende chocoladeformules: een klassieke controleversie en vier symbiotische varianten met prebiotica, probiotica (Lactobacillus acidophilus La-14 of Lactobacillus rhamnosus GG) en aroma’s (kaneel of sinaasappel). De analyses toonden aan dat sinaasappelaroma de pH verlaagde, het vochtgehalte en het eiwitgehalte verhoogde, terwijl de symbiotische chocolades een hogere concentratie antioxidanten bevatten, maar een minder knapperige textuur hadden. De probiotica bleven bovendien tot 125 dagen houdbaar en behielden hun activiteit gedurende meer dan vijf uur in gesimuleerde gastro-intestinale omstandigheden.

Novel Formulations of Cinnamon- and Orange-Flavored Synbiotic Corn Chocolates with Enhanced Functional Properties and Probiotic Survival Rates