
Tijdens een nationale actie rond de etikettering van voorverpakte levensmiddelen door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waren de etiketten niet in orde bij meer dan de helft van de controles. Dat meldt het FAVV maandag.
Het FAVV voert het hele jaar door controles uit op de etiketten, maar voerde nu voor het eerst een gecoördineerde actie uit in heel België. Tussen 11 en 17 juni gingen zowat 150 inspecteurs van het agentschap langs bij meer dan 1.240 handelaars.
Het FAVV benadrukt dat etiketten een belangrijke bron van informatie zijn voor de consument. "Zo moet het etiket onder andere een houdbaarheidsdatum bevatten, de juiste allergeneninformatie weergeven en in de juiste taal zijn opgesteld."
Uit 53 procent van de controles bij de handelaars bleek dat één of meer etiketten niet voldeden aan de Europese regels en er dus verplichte meldingen ontbraken. In ongeveer 20 procent van de gevallen vormden de vastgestelde tekortkomingen ook een effectief risico voor de gezondheid van de consument.
Bij een derde van de ongunstige controles was de houdbaarheidsdatum niet correct vermeld. Bij meer dan 22 procent van de gevallen ontbrak de ingrediëntenlijst en bij 20 procent werden de allergenen niet vermeld. Ook bleek bij bijna 24 procent dat het etiket niet was opgesteld in de taal van het taalgebied waar het product werd verkocht. Bij andere gevallen waren de verkoopbenaming of contactgegevens van de verantwoordelijke exploitant niet vermeld.
"De resultaten van deze gerichte actie tonen duidelijk aan dat het nodig is dat bedrijven zich nog meer bewust zijn van het belang van een correct voedingsetiket voor de veiligheid van de consument", aldus Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, in een persbericht. "Elke dag zijn meer dan 700 inspecteurs van het FAVV op pad om de voedselveiligheid te controleren. We grijpen elke kans aan om professionals te informeren en de regelgeving uit te leggen."
Bij ongunstige controles werden maatregelen genomen. In 36 procent van de gevallen ging het om een waarschuwing. Bij 17 procent werd een proces-verbaal opgesteld. Het FAVV zorgde er ook voor dat de etiketten werden aangepast, door de tekortkomingen rechtstreeks te melden aan de verantwoordelijke exploitant zoals producenten en invoerders. Enkele tientallen dossiers zijn ook gemeld aan bedrijven in Nederland, Bulgarije, Polen en Duitsland.
bron: belga