
Onderzoekers hebben net een verontrustende studie gepubliceerd, waarvan de resultaten misschien slechts het topje van een ijsberg zijn...
De auteurs hebben het effect van elk type vervuiling op onze gezondheid gemeten. Ziekten die verband houden met chemische vervuiling van de bodem, het water en de lucht veroorzaken ongeveer 9 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar, of 16% van de sterfgevallen wereldwijd, waarvan de helft van cardiovasculaire oorsprong is. Bodemaantasting treft 3,2 miljard mensen (40% van de wereldbevolking), terwijl meer dan 2 miljard mensen in sterk vervuilde gebieden leven.
De oorzaken van deze vervuiling zijn onder andere ontbossing, klimaatverandering, overbemesting en niet-duurzaam stadsontwerp. Zware metalen, pesticiden en micro/nanoplastics veroorzaken schade aan hart en bloedvaten door oxidatieve stress, ontstekingen en verstoring van het circadiane ritme. Blootstelling aan deze chemische stoffen, op het werk, via consumptiegoederen of door milieuvervuiling, draagt bij aan endotheeldisfunctie en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Atmosferische stofvervuiling, zoals woestijnstof, veroorzaakt ongeveer 770.000 cardiovasculaire sterfgevallen per jaar. Klimaatmodellen voorspellen een aanzienlijke toename van dit stof als gevolg van de opwarming van de aarde.
Beheersing van bodem- en watervervuiling is essentieel om het cardiovasculaire risico te verminderen. Dit vereist een verminderde blootstelling aan chemicaliën, duurzaam luchtbeheer en landbouwpraktijken, maar ook een verantwoord stadsontwerp en strengere milieuregelgeving, zoals de doelstelling van de Europese Unie om in 2050 geen vervuiling meer te veroorzaken.