
Een Chinees onderzoek wijst op de voordelen voor het hart van elke dag een beetje koffie drinken.
De auteurs baseerden hun conclusies op gegevens van de UK Biobank, een uitgebreid longitudinaal dieetonderzoek met meer dan 500.000 deelnemers tussen 37 en 73 jaar. Ze sloten personen uit van wie de informatie over cafeïnegebruik dubbelzinnig was. De analyse omvatte daarom 172.315 mensen die op de basislijn vrij waren van cardiometabole ziekten voor het cafeïneonderzoek en 188.091 voor het onderzoek naar koffie- en theeconsumptie.
De gegevens over cardiometabole ziekten werden verzameld uit de medische verklaringen van de deelnemers, gegevens uit de eerstelijnsgezondheidszorg, ziekenhuisdossiers en overlijdensregisters van de UK Biobank.
Uit het onderzoek bleek dat koffie- en cafeïneconsumptie op elk niveau een omgekeerd verband had met het risico op het ontwikkelen van een nieuwe cardiometabole ziekte bij aanvankelijk gezonde deelnemers. Degenen die matige hoeveelheden koffie of cafeïne consumeerden hadden het laagste risico. Met name matige consumptie van koffie of cafeïne bleek het risico in bijna elk stadium van de ontwikkeling van hart- en vaatziekten te verlagen.
Het onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat in vergelijking met niet-gebruikers of mensen die minder dan 100 mg cafeïne per dag consumeerden, degenen die matig koffie dronken (drie kopjes per dag) of 200 tot 300 mg cafeïne per dag consumeerden een 48,1% of 40,7% lager risico hadden op het ontwikkelen van een nieuwe cardiometabole ziekte. De vraag is welke van de ongeveer honderd bestanddelen in koffie deze kracht heeft of hebben.