Zoekveld

H5N1 griep: ook in melk...
18/06/2024 - 10:15

In de VS woedt een H5N1-griepepidemie. Deze in wezen vogelgriep heeft zich verspreid naar vee, met name koeien en kalveren. De melk zelf kan besmet zijn, waardoor de ziekte zich ook onder deze diersoort kan verspreiden, maar hoe zit het met de mens?

Eind maart 2024 meldden Amerikaanse functionarissen een uitbraak van het hoogpathogene vogelgriepvirus, bekend als HPAI H5N1, onder melkkoeien in Texas. Tot nu toe zijn niet minder dan 95 veestapels in 12 staten getroffen. Drie mensen zijn getroffen door de ziekte, allemaal landarbeiders. Zij ontwikkelden allemaal bindvliesontsteking. Hoewel de ziekte niet van mens op mens lijkt te worden overgedragen, zijn gezondheidsautoriteiten bezorgd over de overschrijding van interspecifieke barrières.

Gezien de beperkte gegevens over de gevoeligheid van vogelgriepvirussen voor pasteurisatiemethoden die door de zuivelindustrie worden gebruikt, probeerden wetenschappers van de Rocky Mountain Laboratories van het NIAID de stabiliteit van het H5N1-virus in rauwe melk te kwantificeren bij tests met verschillende tijdsintervallen bij 63℃ en 72℃, de meest voorkomende temperaturen in commerciële pasteurisatieprocessen in zuivel. Virale isolaten werden gemengd met ongepasteuriseerde rauwe koemelkmonsters en deze werden behandeld gedurende verschillende perioden bij 63℃ en 72℃. De monsters werden vervolgens in cellen gekweekt en getest om te zien of er nog levend virus over was en zo ja, hoeveel.

Ze ontdekten dat 63℃ binnen 2,5 minuut een duidelijke afname (1010-voudig) van het besmettelijke H5N1-virus veroorzaakte en merkten op dat standaard bulkpasteurisatie van 30 minuten het besmettelijke virus zou elimineren. Bij 72℃ namen ze binnen vijf seconden een afname (104-voudig) van het besmettelijke virus waar, maar in één van de drie monsters werden na maximaal 20 seconden hittebehandeling zeer kleine hoeveelheden besmettelijk virus gedetecteerd.

De wetenschappers benadrukken dat hun metingen experimentele omstandigheden weerspiegelen, moeten worden gerepliceerd met directe metingen van besmette melk in commerciële pasteurisatieapparatuur en niet mogen worden gebruikt om conclusies te trekken over de veiligheid van de Amerikaanse melkvoorraad. Bovendien was een beperking van hun studie het gebruik van met H5N1 verrijkte rauwe melkmonsters, terwijl rauwe melk van met H5N1 besmette koeien een andere samenstelling zou kunnen hebben of celgeassocieerd virus zou kunnen bevatten dat de effecten van hitte zou kunnen beïnvloeden. De auteurs concluderen dat hoewel gastro-intestinale infecties door het HPAI H5N1-virus zijn waargenomen bij verschillende zoogdiersoorten, het onduidelijk blijft of de inname van levend H5N1 in rauwe melk ziekte kan veroorzaken bij mensen.

Inactivation of Avian Influenza A(H5N1) Virus in Raw Milk at 63°C and 72°C