Zoekveld

Voedingsstoffen versus kanker: 1-0
27/11/2023 - 10:26

De manier waarop we eten beïnvloedt onze gezondheid, dat is zeker! Een studie gaat in tegen vooroordelen over vlees van herbivoren...

Alle onderzoeken tonen aan dat een verhoogde consumptie van vlees, vooral rood vlees, de ontwikkeling van bepaalde kankers bevordert. Onderzoekers hebben echter net een studie gepubliceerd die aantoont dat transvaccenzuur (TVA), een vetzuur met lange keten, gunstig is in de strijd tegen tumoren.

De onderzoekers onderzochten enkele honderden voedingsstoffen en selecteerden de voedingsstoffen die de anti-tumorimmuniteit kunnen beïnvloeden door CD8+ T-lymfocyten te activeren. Ze selecteerden TVA door een reeks experimenten uit te voeren met cellen en muismodellen van verschillende soorten tumoren. Het voeren van muizen met een met TVA verrijkt dieet verminderde het tumorgroeipotentieel van melanoom- en darmkankercellen aanzienlijk in vergelijking met muizen die een controledieet kregen. Het TVA-dieet verhoogde ook het vermogen van CD8+ T-lymfocyten om tumoren te infiltreren.

Vervolgens zetten ze hun onderzoek voort op leukemiecellen van menselijke patiënten. Ze ontdekten dat wanneer het medium verrijkt was met TVA, immunotherapiebehandelingen effectiever waren in het doden van tumorcellen.

Voor de onderzoekers suggereert dit dat TVA een interessant voedingssupplement zou kunnen zijn tijdens bepaalde behandelingen tegen kanker. De auteurs waarschuwen echter dat dit geen reden is om de consumptie van rood vlees te verhogen...

Trans-vaccenic acid reprograms CD8+ T cells and anti-tumour immunity