
De studie werd uitgevoerd in Vlaanderen door Sciensano, maar de bevindingen van de wetenschappers gelden voor heel Belgiƫ. We eten slecht en een proactief gezondheidsbeleid inzake voeding is essentieel...
In Vlaanderen wordt de beschikbaarheid van gezond voedsel in sommige regio's steeds problematischer, terwijl andere regio's geconfronteerd worden met een overvloed aan ongezond voedsel. Deze twee fenomenen worden respectievelijk "voedselwoestijnen" en "voedselmoerassen" genoemd. Het aantal voedselwoestijnen is toegenomen in woongebieden waar ouderen wonen, waardoor zij door hun mobiliteitsbeperkingen kwetsbaarder zijn. In 2020 woonde 2,8% van de bevolking in deze gebieden. Voedselmoerassen daarentegen zijn nu overal in Vlaanderen en in 2020 woonde 88,2% van de bevolking in een gebied waar 'ongezonde' verkooppunten, meestal fastfoodzaken, in de meerderheid waren, wat overeenkomt met 74% van het woongebied van Vlaanderen.
Om de voedselomgeving te verbeteren en mensen in staat te stellen gezondere keuzes te maken, is actie nodig. Het is van cruciaal belang dat er een regelgevingskader komt dat structurerende acties mogelijk maakt en dat de bevoegdheden op de verschillende bevoegdheidsniveaus verduidelijkt. "In de tussentijd kunnen lokale overheden kleinschalige maatregelen nemen, zoals bewustmaking van de voedselomgeving, nadenken over het effect van milieuvergunningen op de voedselomgeving en samenwerken met initiatieven op korte afstand om lokaal beschikbaar gezond voedsel te promoten", legt Sciensano uit.
De meest kwetsbare groepen, zoals ouderen, jongeren en huishoudens met een laag inkomen, zijn het meest kwetsbaar voor een ongezonde voedselomgeving en verdienen daarom speciale aandacht bij interventies om de Vlaamse voedselomgeving structureel te verbeteren. Een studie om de mogelijkheden en belemmeringen van de bestaande regelgeving in kaart te brengen, zou een goed uitgangspunt zijn voor het opzetten van een duidelijk regelgevend kader. Acties ter verbetering van de Vlaamse voedselomgeving zijn dringend nodig om de bevolking in staat te stellen gezondere eetgewoonten en een gezondere levensstijl aan te nemen.