Zoekveld

Gefermenteerd voedsel: onze vrienden
18/04/2023 - 09:28

Fermentatie is een natuurlijk proces van voedselverwerking en conservering dat al duizenden jaren wordt toegepast. Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige van deze gefermenteerde voedingsmiddelen ook goed zijn voor de hersenen... Gefermenteerd voedsel is een integraal onderdeel van veel diëten over de hele wereld en heeft diepe culturele wortels. Er is echter steeds meer bewijs dat deze voedingsmiddelen veel meer bieden dan alleen een conserveringsmethode. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat gefermenteerd voedsel een positief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid door de aanwezigheid van tryptofaan, een aminozuur dat essentieel is voor de productie van serotonine, een neurotransmitter die veel aspecten van de hersenfunctie beïnvloedt, waaronder de stemming. Daarnaast kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen in hun ruwe vorm andere hersenboodschappers bevatten, die stress kunnen verminderen en andere gunstige effecten hebben op de hersenen. Onderzoekers van APC Microbiome, University College Cork en Teagasc werken momenteel aan een uitgebreide studie om te bepalen welke gefermenteerde voedingsmiddelen de grootste invloed hebben op de gezondheid van de hersenen. De studie vergeleek sequencinggegevens van meer dan 200 gefermenteerde voedingsmiddelen uit de hele wereld op zoek naar metabolieten waarvan bekend is dat ze gunstige effecten hebben op de gezondheid van de hersenen. Voorlopige resultaten toonden aan dat bijna alle gefermenteerde voedingsmiddelen het potentieel hadden om enig effect uit te oefenen op de gezondheid van darmen en hersenen. Gefermenteerde suiker en plantaardige producten werden geïdentificeerd als het meest gunstig voor de darm- en hersengezondheid. Gefermenteerde suiker neemt het ruwe suikersubstraat en zet het om in een overvloed aan metabolieten die een gunstig effect kunnen hebben op de gastheer. Hoewel suiker is gedemoniseerd, tonen de resultaten van de studie aan dat gefermenteerde suiker gunstig kan zijn voor de gezondheid. De onderzoekers zijn van plan de best beoordeelde gefermenteerde voedingsmiddelen te testen met behulp van een kunstmatige dikke darm en verschillende diermodellen om te begrijpen hoe deze metabolieten de hersenen beïnvloeden. Ze hopen dat deze voorlopige resultaten mensen zullen helpen om te overwegen gefermenteerd voedsel in hun dieet op te nemen voor de geestelijke gezondheid en het algemene welzijn.

KOMBUCHA TO KIMCHI: WHICH FERMENTED FOODS ARE BEST FOR YOUR BRAIN?