
Overgewicht of obesitas is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes en bij zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes. Wat is de invloed van voeding op dit risico?
Finse onderzoekers van de Universiteit van Turku hebben gegevens verzameld over 351 zwangerschappen van vrouwen met overgewicht en obesitas. Deze studie is belangrijk voor de onderzoekers omdat steeds meer zwangere vrouwen overgewicht of obesitas hebben. Zij onderzochten het verband tussen de inname van voeding en de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. De dagelijkse inname werd geschat op basis van dagboeken die werden bijgehouden door deelnemers die ofwel een "gezonder" dieet volgden (meer groenten, fruit, vezels, enz.), ofwel een "minder gezond" dieet volgden. Voor elk van deze producten hebben de onderzoekers een inflammatoire voedingsindex en een energie-index bepaald. Het begin van zwangerschapsdiabetes werd geschat tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap.
Het volgen van een "gezonder" dieet door de patiënten verminderde het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes met 63%. Bovendien verhoogde elke punt meer in de energie- en ontstekingsindexscore van het dieet het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes met 27%. Een hoge vetinname, vooral van verzadigde vetten en transvetten, is een belangrijke voorspeller van zwangerschapsdiabetes.